Vállalatok

Sorban állnak a tankerek a rotterdami olajkikötőnél

NRGreport | 2016.03.01. 14:25

A hét éve nem tapasztalt hajózási dugó a tározók telítettsége miatt alakult ki. 

A megszokott mennyiség duplájára, ötvenre emelkedett Európa legnagyobb olajkikötője, a rotterdami előtt a nyíltvízen kirakodásra várakozó olajtankerek száma – számolt be keddi cikkében a Bloomberg hírportál. 

A kikötő szóvivője, Tie Schellekens elmondta, hogy hét éve nem volt ilyen nagy sorban állás a kikötő előtt, mint most. 

"A tározók csordulásig teltek a túlkínálat miatt" – mutatott rá Gerrit Zambo, a Bayerische Landesbank olajkereskedője. Az exportőrök inkább tárolót keresnek a termelésüknek, minthogy csökkentenék azt. Biztos jele az árcsökkenésnek – tette hozzá.

A határidős áraknál alacsonyabb azonnali árakat kihasználva (contango) a kereskedők is olajat vásárolnak és tároltatják azt későbbi értékesítésre. 

A Royal Vopak NV, a világ legnagyobb olajtározó vállalata a múlt héten 96 százalékos kapacitáskihasználtságról számolt be, szemben a tavalyi 85 százalékos kihasználtsággal. Hasonló a helyzet a legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tározói esetében is, ahol szintén rekordszinten állnak a készletek. 

A Brent nyersolaj ára ennek ellenére is a múlt heti 6,3 százalék után kedden is egy százalékkal emelkedett. "Van némi ellentmondás az olajárak és a fizikai kínálat, illetve a rotterdami és a cushingi készletek alakulása között" – mutatott rá Gerrit Zambo. A szabad tározókapacitás csökkenése ugyanis az azonnali árak csökkenéséhez és a határidős árak emelkedéséhez, a contango növekedéséhez vezet. Ebből pedig az következik, hogy a szárazföldi tározókapacitás kimerülésével lassan ismét kezdetét veszi az olaj nyíltvízi tározása tankerekben, amire legutóbb 2008-ban és 2009-ben volt példa.

  NRGreport
Címkék
#olajtartalék   #Rotterdam   #tanker  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.