NRGreport
Menü

Fatüzeléssel robogunk az uniós cél felé

Fenntarthatóság | Végh Zsófia | 2016-03-02 05:50

A biomassza, ezen belül a háztartási tűzifa a megújuló energiák növekedésének motorja egyelőre. Egy éve nem egészen 10 százalékot tett ki a megújuló energiák részaránya Magyarország bruttó energiafogyasztásán belül, szemben a tíz évvel korábban mért kevesebb, mint 6 százalékkal. Az unió elvárása szerint 2020-ig legalább a 13 százalékos arányt el kellene érni, a magyar kormány azonban önként vállalt többet, 14,65 százalékot.

Nem tudni, mennyit változott az elmúlt egy évben a megújulók adta energiafelhasználás. Az elérhető legfrissebb statisztika szerint 2014-ben a megújuló energiaforrásoknak volt betudható a hazai bruttó végső energiafogyasztás 9,51 százaléka - írta az NRGreport kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Hozzátették: Magyarország ezzel már tavalyelőtt meghaladta az idei évre előirányzott részarányt. Legfrissebb, a hazai megújuló energiafelhasználást vizsgáló kiadványában a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) 10,3%-kal számol, ami 5,5%-kal haladja meg a tíz évvel korábbi értéket. A növekedés azonban nem csupán a megújuló felhasználás erősödésének tudható be, hanem annak is, hogy időközben csökkent az ország bruttó energiafelhasználása.

A megújulókon belül továbbra is komoly túlsúlyt képvisel a biomassza. 2014-ben a megújuló energiafelhasználás több mint kétharmada hőtermelésből (fűtés, hűtés) származott: biomassza, azon belül döntően lakossági tűzifa tette ki a felhasználás zömét, mellyel sok esetben a földgázalapú fűtést helyettesítik (részben vagy teljesen) a háztartások. A közlekedés és az áram szektor hozzájárulása ugyanakkor nem nőtt. A 2006 és 2011 között tapasztalt erősödés, melyhez e két terület is hozzájárult, azóta elpárolgott: 2009 óta stagnáló-csökkenő megújuló felhasználás jellemzi a szektorokat. A villamosenergia-szektor a megújuló termelés 17,5%-át, a közlekedés 12,5%-át adta 2014-ben - írja elemzésében a REKK.

Forrás:REKK

Bár a beépített napelem kapacitások az elmúlt években exponenciálisan nőttek, a napelem árának csökkenésének, uniós előírásoknak és több beruházási támogatásnak köszönhetően - részarányuk még mindig elenyésző. Nem történt előrelépés a szélenergia területén sem: az országban az elmúlt öt évben nem adtak ki engedélyt szélerőmű építésére, a beépített kapacitás körülbelül 330 MW.  A távhő szektorban a megújulók aránya ma 10% körül van, 80%-ban földgázzal biztosítják a távfűtést.

A REKK tanulmányának szerzői úgy látják, nem pusztán az önkéntesen vállalt 14,65 százalékos részarány teljesítéséhez, de a 13 százalékos kötelező uniós cél eléréséhez is nagyszabású kormányzati intézkedésekre lesz szükség,

Végh Zsófia