Vállalatok

Nagy bajban van a Szuezi-csatorna

NRGreport | 2016.03.03. 11:13

Nehéz idők járnak a Szuezi-csatorna üzemeltetéséből jelentős költségvetési bevételekkel számoló Egyiptomra, ugyanis az alacsony olajár miatt a konténerszállító hajóknak jobban megéri az Afrika déli partjai mentén húzódó hajózási útvonalat használni, mint a drága csatornát. 

Egyiptom 8 milliárd dolláros beruházással szeretné bővítené az Ázsiából Európába és Észak-Amerikába közlekedő kereskedelmi hajók által elsőszámú tengeri átjáróként használt Szuezi-csatornát. A tervek szerint a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő stratégiai útvonalat egy teljesen új, 35 kilométer hosszú csatornával bővítenék ki, a meglévő csatornát pedig szélesítenék és mélyítenék, hogy nagyobb méretű hajók is áthaladhassanak rajta. 

A beruházástól azt reméli a kairói vezetés, hogy 2023-ra 13 milliárd dollárral növelhetik a költségvetési bevételeket. A beruházás csak akkor térülhet meg, ha segítségével jelentősen megnövekedik a csatorna hajóforgalma, ami a jelenlegi alacsony olajárak mellett éppenhogy csökken. 

A nagy nemzetközi hajóstársaságok konténerszállítói ugyanis az utóbbi hónapokban inkább az Afrikát délről megkerülő hosszabb utat választják a csatornán való átkelés helyett. A kerülőút még úgy is megéri nekik, hogy így az Ázsiából Európába tartó hajóút időtartama hosszabb. Ez az időtartam a magasabb olajárak idején akár egy héttel is megnőhetett, manapság azonban nincs ekkora külonbség a két útvonal között, mivel a hajók hajlandók több üzemanyagot elégetni a gyorsabb célbajutás érdekében és még így is olcsóbban megússzák, mintha a szuezi útvonalat választják. 

A különbségek dollárban kifejezve óriásiak. A csatornán való átkelésért egy hajónak 465 ezer dollárt kell fizetnie a dán SeaIntel Maritime Analysis adatai szerint. Az elemző cég kiszámolta, hogy a dél-afrikai útvonal használatával egyetlen úton akár 235 ezer dollárt is spórolhat egy hajóstársaság. A cég kalkulációi szerint egyes útvonalakon éves szinten akár 19 millió dolláros megtakarítás is elérhető, de legrosszabb esetben is 7,3 millió dollárt takaríthat meg egy-egy hajózási vállalat.

Az elemzés szerint abban az esetben lehetne ismét versenyképes a szuezi útvonal, ha az átkelés díjait nagyjából a felére csökkentenék. 

Hasonló problémákkal küzd egyébként a Panama-csatorna is, ahol szintén óriási fejlesztéseket vettek tervbe, amelyek eredményeként háromszorosára növelnék az áthaladásra képes hajók méretét. Az itteni beruházások határideje elvileg idén június lett volna, de a forgalom visszaesése és az így lecsökkent bevételek miatt a beruházás csak hosszú távon és magasabb olajárak mellett térülhet meg – írja az Oilprice.com.

  NRGreport
Címkék
#hajózás   #Szuezi-csatorna  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.