Címlap

Ijesztő részletek derültek ki orosz atomreaktorokról

NRGreport | 2016.03.04. 10:03

Egy orosz nukleáris munkatárs leleplező adatközlései nyomán megdöbbentő biztonsági és műszaki hiányosságokat hozott nyilvánosságra a Green World orosz környezetvédelmi szervezet a Szentpétervár melletti Leningrád 2 atomerőmű építése kapcsán. A Paks II. prototípusának számító reaktorokba gyenge minőségű, balesetveszélyes elemeket építettek be – mutat rá pénteki közleményében Jávor Benedek, a PM EP-képviselője.

Az ellenzéki párt mindezek alapján azonnali vizsgálatot sürget annak tisztázására, hogy a szisztematikusan előforduló konstrukciós, tervezési és kivitelezési hibák a magyar beruházásban is megjelenhetnek-e – írta a Portfolio.hu a közlemény alapján.

Mindent átható korrupció, a biztonsági kultúra teljes hiánya, a szakemberek képzésének elhanyagolása, a minőségbiztosítás kikerülése, törött és hibás alkatrészek beépítése – sorolja a hasonló problémákat Viktor Petrovics Alejnyikov, a Leningrád Atomerőmű korábbi dolgozója, aki 1991 óta dolgozott a létesítményben.

Alejnyikov az erőmű két új reaktorának építéséről hozott nyilvánosságra ijesztő részleteket és dokumentumokat; ezek azok a blokkok, amelyek a Paksra szánt reaktor prototípusai lennének. Információi alapján a Green World nyílt levélben fordult az orosz hatóságokhoz. Alejnyikov legfontosabb állítása, hogy a szintén a Roszatom által kivitelezett reaktorokba beépített primer köri csővezetékek nem felelnek meg az orosz állami szabványoknak; az építkezésen megfelelő szakképzettség nélküli munkavállalók dolgoznak, a felkészültséget illetve az anyagminőséget igazoló dokumentumokat meghamisítják.

Jávor Benedek közleményében emlékeztet arra: a nyomottvizes orosz atomerőművekben visszatérő hiba a csővezetékek anyaghibája és korróziója. Jávor Benedek, a PM EP-képviselője hozta nyilvánosságra, hogy a Paksi Atomerőmű 3-as blokkjában 2013-ban éppen egy ilyen jellegű hiba miatt folyt el 60 ezer liter sugárszennyezett bóros víz. Ráadásul az Európai Bizottság egyik, az EP-képviselő által tavaly év végén publikált feljegyzése is utal rá: amennyiben a Paksra tervezett új reaktorokat ún. menetrendkövető üzemben fogják működtetni, akkor a korrózió kockázata jelentősen megnő.

A PM szerint az oroszországi atombiztonsági botrány árnyéka a paksi bővítésre is rávetül, és emiatt az Oroszországban napirenden lévő vizsgálatokat Magyarország sem spórolhatja meg: tisztázni kell, hogy az ottani tervezési, konstrukciós és kivitelezési hibák kizárhatóak-e a paksi projektnél.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.