Címlap

Olcsó az üzemanyag, csak épp nem a magyaroknak

NRGreport | 2016.03.07. 10:21

A 95-ös benzin jelenleg Magyarországon az egyik legolcsóbb európai összevetésben, a különbség ugyanakkor nem akkora a környező országokhoz képest, hogy tömegesen jöjjenek ide tankolni a határ mellett élők.

Magyarországon a 95-ös üzemanyagért 0,97 eurót kell átlagosan fizetni, amely az egyik legalacsonyabb összeg Európában. A környező országokban – Ukrajna kivételével – hasonló összeget kérnek egy liter benzinért, a legnagyobb különbség a szlovák benzinhez (1,12 euró) képest van itthon, több mint 45 forint – derül ki a globalpetrolprices.com adataiból, amelyből ugyanakkor azt nem lehet megtudni, hogy a határ menti kutak milyen árakkal dolgoznak – írta a Napi.hu.

A gázolaj esetében a magyar árak (0,97 euró) már nem az "élmezőnyben", de az erős középmezőnyben vannak, hasonló szinten, mint a környező országokban. A magyar és a környező országok kútjainak árai közti egyre csekélyebb különbség miatt nem lehet tömeges üzemanyag-turizmusról beszélni – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Napi.hu-nak. A kivétel Ukrajna, de éppen fordított előjellel, ugyanis lényegesen alacsonyabb árakkal lehet találkozni a határ túloldalán. A globalpetrolprices.com szerint a benzin 90, a gázolaj pedig 125 forinttal olcsóbb.

Hiába nyomott önmagában a benzin ára Magyarországon, ha ehhez nagyon alacsony bérek társulnak. Bár az Eurostat nettóbér-statisztikája nem a legfrissebb, arra tökéletesen megfelel, hogy a különbségeket érzékeltesse.

A magyar átlagbérből ugyanis 11 alkalommal lehetne teletölteni egy 50 literes tankot, szemben a szlovák 12-vel, a horvát 13-mal, a lengyel 14-gyel, vagy a cseh 15-tel.

Az alacsony bérek miatt a magyarnál is rosszabb a helyzet Bulgáriában és Romániában, ahol 7, illetve 8 alkalommal tud tankolni az átlagbérből élő dolgozó, feltéve, hogy semmi másra nem költ.

Nyugat-Európában természetesen egészen máshogy viszonyul egymáshoz a bérszínvonal és a benzin ára, annak ellenére, hogy nominálértéken jellemzően többet kell fizetni. Németországban például a több mint 366 forintos üzemanyagból is 39 tankra telik. Nagy-Britanniában bár forintra váltva 400-nál is drágább a benzin, mégis 43-szor lehet teletölteni az autót. Ausztriában jelenleg 322 forint körül áll a benzin ára, ami 45 teletankolást tesz lehetővé.

Az abszolút rekorderek pedig a svájciak 87 tankolási lehetőséggel. Ez körülbelül azt jelenti (nem számolva a vásárlóerővel), mintha Magyarországon 1800 forintot kellene fizetni egy tank benzinért.

  NRGreport
Címkék
#benzin   #gázolaj   #tankolás   #üzemanyag  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.