NRGreport
Menü

EIA: jövőre éri el mélypontját az amerikai palaolaj-kitermelés

Az amerikai nyersolajtermelés várhatóan jövőre éri majd el a legalacsonyabb szintet 2013 óta, mivel a drágán termelő palaolajcégek takarékossági okokból kénytelenek bezárni kútjaikat - idézi a Worldoil.com az amerikai Energia Információs Hivatalt (EIA). 

Az EIA kedden hozta nyilvánosságra legfrissebb, rövid távú elemzését, amely szerint az amerikai palaolaj kutak napi 8,19 millió hordó olajat termelnek ki 2017-ben, ami nemcsak az idei 8,67 millió hordós szintnél, hanem a jövő évre korábban prognosztizált 8,46 milliónál is kevesebb. Az EIA véleménye szerint ugyanakkor a termeléscsökkenés nem lesz elegendő ahhoz, hogy az olajárakat a tavaly szint közelébe lökje. 

Az amerikai palaolaj termelők folyamatos költségcsökkentésre és a kitermelési célok visszafogására kényszerültek a hónapok óta tartó olajárzuhanás miatt. Ezek a cégek az elmúlt 17 hónapban az Egyesült Államokban található kutak több mint kétharmadát állították le. Ennyi kút 2009 decembere óta nem volt használaton kívül az USA-ban - derül ki a Baker Highes által összegyűjtött adatokból. 

Az EIA szerint az amerikai irányadó könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate hordónként átlagára 34,04 dollár volt 2016-ban, szemben a februárban becsült 37,59 dollárral. 2017-ben a WTI átlagárát 40,09 dollárra becsüli a hivatal, míg az előző becslések még 50 dollár körüli árszintet valószínűsítettek. Az EIA szerint a Brent típus átlagára is kevesebb lesz a korábban becsültnél az idei évben, ezt az olajfajtát 34,28 dollárra árazza be az EIA - írja a Worldoil.com. 

Forrás: Worldoil.com