NRGreport
Menü

Kevesebb a munkahely a megújuló szektorban

Csaknem 1,1 millió munkavállaló dolgozik az Európai Unió megújuló energia szektorában - derül ki az EurObserv'ER éves beszámolójából. A szám imponzánsnak tűnhet, ám valójában 44 ezerrel csökkent az álláshelyek száma az előző évhez képest. Magyarországon a megújuló energia legtöbb alszektorában stagnált a létszám, a napenergia alágazatban volt szerény növekedés 2013-ról 2014-re.

A korábbi prognózisok - hogy 2,3-2,7 millió között lesz a munkavállalói létszám 2020-ra a megújuló szerktorban - egyelőre elérhetetlennek tűnnek, mint azt a beszámoló is megjegyzi. A foglalkoztatás csökkenését az elemzés a 2008-as pénzügyi válság nyomán visszanyesett támogatásokkal magyarázza. Magyarországon viszont szerény mértékben növekedett a megújuló energia szektorban foglalkoztatottak száma: a fotovoltaikus (napelem) alágazatban körülbelül 50 fővel 100-ra emelkedett a létszám 2014-re.

Nem meglepő, hogy Németország foglalkoztatja a legtöbb embert a megújuló energia ágazatban, csaknem 350 ezer főt. Magyarországon 2014-ben 7450 fő dolgozott a megújuló szektorban, ennél alacsonyabb és magasabb számokat is láthatunk régiós szomszédainknál: Csehország például többet, Szlovákia kevesebb embert foglalkoztat a megújuló energia szektorban, mint Magyarország.(2014-es adatok). 

A számokat tanulmányozva feltűnhet, hogy Magyarországon mennyire meghatározó a biomassza alágazat, s szinte elenyésző a szélenergiával és napenergiával összefüggő foglalkoztatottság, viszont viszonylag jelentős munkaerőt köt le a földhőenergia alszektor. Ebben az alágazatban negyedik helyen vagyunk az unióban foglalkoztatottság és ötödik helyen az ágazat elért bevételét tekintve.

A teljes elemzés innen letölthető.

NRGreport | Forrás: EurObserv'ER