NRGreport
Menü

Már 2030-ra visszafordíthatatlanná válhat a globális felmelegedés

Egy friss ausztrál tanulmány szerint a jelenlegi fejlődés mellett sokkal hamarabb, már 2030-ra eléri a globális felmelegedés mértéke a 2 Celsius fokos kritikus határt - írja a Guardian

Az ausztrál Queensland egyetem és a Griffith egyetem által készített közös tanulmány szerint a vártnál jóval hamarabb jöhet el az átlaghőmérséklet 2 Celsius fokos emelkedése, ami azt jelentené, hogy a globális felmelegedés folyamata visszafordíthatatlanná válik. A kutatók szerint a 1,5 fokos növekedést 2020-ra, a 2 fokosat pedig 2030-ra érheti el az emberiség. 

A két egyetem kutatói által készített modell a gazdasági fejlődésre és a populáció növekedésére vonatkozó előrejelzések mellett új elemként az egy főre eső energiafelhasználás növekedését is figyelembbe veszi. 

Az őszi párizsi klímakonferencián a résztvevő államok abban állapodtak meg, hogy az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius fokos növekedése még kezelhető lenne, a 2 fok fölötti növekedés viszont már visszafordíthatatlan folyamatokat indítana el. 

A tanulmány szerint az egy főre eső energiafogyasztás - amely egyébként 1950 óta több mint duplájára nőtt - mérésével és az erre vonatkozó becslésekkel jól modellezhető a károsanyag-kibocsátás és ezen keresztül a hőmérséklet növekedése is. A készítők szerint a tanulmány arra világít rá, hogy az eddig becsültnél is kevesebb idő áll rendelkezésre a megújuló energiaforrásokra való áttérésre. 

Ben Hankamer, a tanulmány egyik szerzője szerint a gazdaság fejlődése automatikusan magával hozza a nagyon energiafelhasználást. Különösen igaz ez az elmaradott régiókra, ahol az emberek napi 2,50 dollárnál kevesebből élnek. 

Hankamer szerint átlagosan 3,8 százalékos GDP-növekedéssel és 9 milliárdos populációval számolva az egy főre eső energiafelhasználás 2050-re hatszorosára nőhet és a legfőbb probléma, hogy a fejlődő országokban a nyomorban élők felemelésére egyelőre a fosszilis energiahordozók nagyobb arányú felhasználása az egyetlen út. Ezzel viszont a felmelegedés mértéke egyre gyorsabb és gyorsabb lesz. 

A tanulmány készítői szerint az egyetlen megoldás a megújulókra való minél gyorsabb áttérés. Ennek érdekében a szén alapú energiatermelés fenntartására szánt állami támogatásokat a megújulók fejlesztésére kell fordítani. 

A szerzők szerint a megújulókra való áttérés nem elsősorban az autóiparban, vagy a háztartások esetében lesz nehéz, hanem például a légiközlekedésben, az építkezésekhez használt nehézgépeknél, vagy a hajózásban, hiszen ezek a területek a leginkább szennyező felhasználók - írja a Guardian.

Forrás: Guardian