NRGreport
Menü

Meghosszabbították a gazdasági szükségállapotot Venezuelában

Nicolás Maduro, venezuelai államfő további hatvan nappal meghosszabbította a saját hatáskörét kiterjesztő gazdasági szükségállapotot. A hivatalos indoklás szerint az eredetileg kihirdetett 60 nap nem elegendő a problémák megoldásához és csak így lehet megvédeni az országot a gazdasági háborútól - írja a Portfolio. 

Az alacsony olajárak miatt gazdasági válsághelyzetbe sodródott Venezuelában a gazdaásgi szükségállapot különleges jogokkal ruházza fel Madurót. Az elnök beavatkozhat a helyi vállalatok ügyeibe, valamint valuta- és árkorlátozásokat vezethet be, hogy így biztosítsa a hozzáférést az alapvető élelmiszerekhez és árucikkekhez. 

A gazdasági szükségállapot első hatvan napját január közepén rendelte el Maduro, amit az ellenzéki többségű parlament elutasított, de a legfelsőbb bíróság törvényesnek ítélt.   

A dél-amerikai ország bevételeinek 96 százalékát az olajból szerzi és az olajárak másfél éve tartó zuhanása miatt az ország súlyos recesszióval, a világon a legmagasabb inflációval és áruhiánnyal is küzd. Az ország gazdaság várhatóan 2016-ban is csökkenni fog - írja a lap.

Forrás: Portfolio.hu