Címlap

Bértárgyalások a villamosiparban: nő a feszültség

NRGreport | 2016.03.17. 07:00

Ha a bértárgyalások sikertelenül zárulnak, akkor a szakszervezetek sztrájkot hirdetnek.

A villamosenergia-iparban működő szakszervezetek minimum 3,4 százalékos reálbér-növekedést tartanak szükségesnek az idei évre, ez a béremelési javaslat figyelembe veszi a villamosenergia-ipar gazdasági lehetőségeit és az országos bérajánlásban foglalt elveket – mondta el az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.    

Szilágyi József emlékeztetett arra, hogy a Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottságban január 28-án kezdődtek meg a bértárgyalások, legutóbb március 2-án egyeztettek a felek. A munkavállalói oldal legalább 3,4, a munkáltatói oldal azonban csupán 0,4 százalékos reálkereset-növekedést tart elfogadhatónak. A bértárgyalások csütörtökön folytatódnak.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a konfliktus megoldása érdekében levélben fordultak Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, valamint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., az E.ON Hungária, az RWE és az EDF cégcsoport igazgatósági elnökeihez.  A köztulajdonban lévő energetikai társaságcsoport mellett ugyanis a német és a francia tulajdonosok is befolyásolják, hogy az iparágban milyen bérmegállapodás születik – jegyezte meg az EVDSZ elnöke.

Tájékoztatása szerint a szakszervezetek kidolgoztak egy nyomásgyakorlási tervet, amely a legrosszabb esettel is számol, eszerint amennyiben a bértárgyalások sikertelenül zárulnak, akkor sztrájkot hirdetnek.

A csütörtöki bértárgyaláson részt vevő szakszervezetek március 21-én értékelik a kialakult helyzetet, és döntenek a további lépésekről – ismertette a szakszervezeti vezető. A sajtótájékoztatón a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetét (BDSZ) Rabi Ferenc elnök képviselte.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.