Vállalatok

Seszták: a Paksi Atomerőmű az olcsó energia garanciája

NRGreport | 2016.03.21. 15:27

Az atomenergia ma a biztonságos energiaellátás alappillére Magyarországon, és ez hosszú távon így marad – jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, miután látogatást tett a Paksi Atomerőműben, 2016. március 21-én. A tárcavezető szerint a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre hatékonyabban működő atomerőmű nélkülözhetetlen a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzéséhez is.

„Magyarország energiafüggőségének csökkentése csak fenntartható módon történő energiatermeléssel képzelhető el, ebben pedig több mint három évtizede kulcsszerepet tölt be a Paksi Atomerőmű” – mondta Seszták Miklós, aki a látogatás során találkozott a Paksi Atomerőmű dolgozóival és egyeztetett az atomerőmű vezetőivel, a szakszervezetek képviselőivel is. A nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a létesítményre, amely a fenntartható rezsicsökkentés és az olcsó energia garanciája.

A tárcavezető rámutatott, elengedhetetlen, hogy az atomerőmű a lehető legbiztonságosabban és leghatékonyabban működjön. A hatékonyság folyamatos javítására példaként említette a 15 hónapos üzemeltetési ciklus közelmúltbéli bevezetését, amelyet a magyar nukleáris ipar és a hazai tudományos élet összefogásával létrehozott új üzemanyag-kazetta alkalmazása alapozott meg. Seszták Miklós kiemelte, hogy jó ütemben halad a 3-as és 4-es blokk üzemidő-hosszabbítása is, amely további 20 évre biztosítaná a Paksi Atomerőmű működését. „A termelési hatékonysággal legalább egyenértékű követelmény a létesítmény működésének biztonságossága, amelynek fenntartásában és növelésében a kormányzat továbbra is számít az itt dolgozók felelősségteljes és elkötelezett munkájára” – szögezte le a nemzeti fejlesztési miniszter.

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy az MVM Csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű 2015-ben a megtermelt villamos energia mennyisége és a biztonsági mutatók szempontjából is rekordévet zárt. „A Pakson dolgozó kollégák több évtizedes elkötelezettsége nélkül ma nem tartana ott az erőmű, ahol tart. Tulajdonosként úgy véljük, ezt az eredményes csapatot meg kell becsülni” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Csiba Péter aláhúzta, hogy Magyarország energiaellátását egyedül az MVM képes tartósan, stabil keretek között, megfizethető árszinten garantálni. Az elnök-vezérigazgató meggyőződése szerint ez akkor tartható fenn hosszú távon, ha a Paksi Atomerőmű továbbra is az MVM Csoport tagjaként működik.

„A biztonságosság és a hatékonyság növelése folyamatos célkitűzés az atomerőmű számára, ennek jegyében idén megkezdődik a dízelgenerátorok üzemközbeni karbantartásának bevezetése és a turbinák rekonstrukciója is. E munkálatok eredményeként tovább javul a Paksi Atomerőmű nemzetközi szinten is kimagasló rendelkezésre állása, ezzel pedig növekszik az olcsó és környezetkímélő módon, szén-dioxid kibocsátása nélkül megtermelt villamos energia mennyisége” – mondta el Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.