NRGreport
Menü

Badri: Irán is csatlakozhat a termelés-befagyasztáshoz

Az OPEC főtitkára szerint Irán egy későbbi időpontban csatlakozhat azokhoz az olajkitermelő országokhoz, amelyek a kitermelés befagyasztását tervezik az olajárak emelkedése érdekében. 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagjai és a szervezeten kívüli olajtermelő államok április 17-én találkoznak Dohában, hogy megvitassák a kitermelés januári szinteken történő befagyasztását. Bár Irán elviekben támogatja a tervezetet, egyelőre nem kíván csatlakozni ahhoz, ugyanis az nemzetközi szankciók alól nemrégiben felszabadult ország elsődleges érdeke az olajexport növelése - írja a CNBC

Abdullah al-Badri, az OPEC főtitkára egy bécsi sajtótájékoztatón elmondta, hogy reméli, a dohai találkozónak pozitív eredményei lesznek. A főtitkár azt is közölte, hogy Irán egy későbbi időpontban csatlakozhat a megállapodáshoz. 

Már az eddigi nyilatkozatokból is valószínűsíthető, hogy Irán nem ellenzi teljesen a befagyasztási terveket és nem gördít akadályt egy szélesebb körú megállapodás elé. Az OPEC-et vezető Szaúd-Arábia korábban közölte, hogy kívánatosnak tartaná, ha az egyezményhez minden nagyobb olajkitermelő ország csatlakozna. 

Badri reményét fejezte ki, hogy a 12 éves mélypontjáról januárban elmozduló olajárak tartósan megindulnak felfelé, ami szerinte csak akkor valósulhat meg, ha a globális túlkínálatot valamilyen módon enyhítik. 

Az árak memelkednek és reménykedem benne, hogy ez a trend tartós lest, ugyanakkor arra nem számítok, hogy az olajár rövid időn belül magasra kúszik - mondta Badri a sajtótájékoztatón. 

Néhány OPEC-tagország jelezte, hogy az év vége felé további lépések is szükségesek lehetnek az olajárak stabilizálására és ezek között akár a termelés csökkentése is szerepelhet. Badri szerint ugyanakkor túl korai lenne egy ilyen lépés szükségességéről vitatkozni - írja a CNBC. 

Forrás: CNBC