NRGreport
Menü

Gigantikus turbinák forradal- masíthatják a szélenergia ipart

Egy amerikai egyetem kutatói 450 méter magas, 200 méteres lapátokkal ellátott szélturbinát terveztek. Az új szélerőművekkel a jelenleginél 25-ször több energia termelhető. 

Az Egyesült Államok és Kanada gyéren lakott, elhagyatott területein építhetnék fel azokat az új rendszerű, óriási szélturbinákat, amelyeket a Virginiai Egyetem kutatói terveztek, három másik egyetem munkatársaival és amerikai kutatóintézetekkel közösen. 

A szélenergia talán nem a legolcsóbb, leghatékonyabb megújuló energiaforrás, de az elektromos áram termelésére használt szélerőművek kétségtelenül a leglátványosabb energiatermelő berendezések közé tartoznak. Az amerikai University of Virginia kutatói most az eddig ismerteknél jóval magasabb és nagyobb energiamennyiség termelésére képes szélturbinákat terveztek, amelyek - ha végül a környezetvédők is áldásukat adják rá - jóval hatékonyabban használhatók majd - írja az Oilprice.com. 

Az új turbinák különlegessége, hogy extrém magasak lesznek, több, mint 450 méterrel nyúlnak a földfelszín fölé, így a New York-i Empire State Buildinget is lekörözik magasságukkal. Az óriási turbinák lapátjai közel 200 méter hosszúak lesznek egyenként és egy új turbina a jelenleg használatosaknál 25-ször több, 50 MW energiát termelhet majd. 

Egy ekkora méretű turbina megépítése teljesen új megoldásokat és újfajta anyagok felhasználását teszi szükségessé, ezért az elkpézelés egyelőre tervezési fázisban van. A hatalmas szélturbinák a környezetvédők ellenállására is számíthatnak, szerintük ugyanis egy ekkora építmény veszélyezteti a kiszemelt területen áthaladó madárvilágot. A környeztvédelmi aggályok miatt a tervezők elképzelhetőnek tartanák, hogy a tengeren építsék meg az óriási szélerőműveket, de a környezetvédők szerint ez még önmagában nem oldaná meg a problémát. 

(Forrás: 123gf.com)

Az újfajta szélturbinák felépítése is hatalmas kihívásokat jelent majd. A jelenleg használt szélerőműveket is úgy építik, hogy előbb legyártják az egyes elemeket, majd a helyszínen összeszerelik azokat. Egy 450 méter magas, 200 méteres lapátokkal ellátott turbina esetében ugyanakkor megoldhatatlan feladatnak tűnik már a szállítás is. Ezért az új turbinák lapátjait kisebb darabokban gyártanák le és ezkete külön-külön juttatnák el a végleges helyükre. A lapátok virágsziromhoz hasonló alakban állnának majd össze, ami azt is elősegíti, hogy a hagyományos megoldásokhoz képest nagyobb energiát tudnak elnyelni forgás közben. Az egyes darabok 40-50 méter hosszúságuak lesznek, amelyeket már könnyebben lehet majd mozgatni. 

Bár a hatalmas turbinák előállítása jóval nagyobb költségeket emészt fel a jelenlegieknél, az általuk előállított energiamenniység is jóval nagyobb lesz. A kérdés csupán annyi, hogy megéri-e a nagyobb költség? 

Az előzetes szimulációk szerint az újfajta turbinák 25-ször nagyobb energiát képesek majd termelni a hagyományos turbináknál. Tehát, ha az előállítási költségük a hagyományos rendszerekéhez képest kevesebb, mint 25-szörös, akkor már gazdaságos lehet a megépítésük.  

Egy hagyományos szélturbina előállítási költsége napjainkban 3-4 millió dollár körül van, az általuk előállított energiamenniység pedig 2 MW. Amennyiben az új berendezás költsége 20 millió dollár körül lenne, akkor a megtermelt energia előállítási költsége 60 százalékkal csökkenne - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com