Vállalatok

Tovább esnek a gázárak Horvátországban

NRGreport | 2016.03.23. 14:17

Áprilistól átlagban 18 százalékkal csökkennek Horvátországban a lakossági gázárak a kormány döntése alapján, amit az európai nagykereskedelmi árak csökkenésével magyaráznak – írja a Reuters. Ez azt jelenti, hogy a Mol többségi befolyása alatt álló INA-nak is olcsóbban kell adni a gázt az állami szolgáltatónak.

Tovább csökkennek a lakossági gázárak Horvátországban a kormány döntése értelmében, a következő egy évre átlagban 18 százalékkal lesznek olcsóbbak az árak. Mindez pedig azt jelenti, hogy a földgázkitermelő INA-nak is olcsóbban kell adnia a földgázt az állami szolgáltatónak, a HEP-nek.

A lakossági szereplőket kiszolgáló szereplőknek pedig a HEP értékesíti a gázt, ugyancsak központilag szabályozott áron. A horvát gazdasági miniszter jelzése szerint az elosztás költségeitől függően a lakossági szereplők átlagosan 18 százalék körüli csökkenéssel szembesülhetnek a gázárak esetében – írta a Reuters információi alapján a Portfolio.hu.

A horvátok a gázfelhasználást mintegy 65 százalékban belföldi termelésből fedezik, az új kutatási projektek révén pedig a horvátok arra számítanak, hogy a jövőben a teljes gázigényt saját termelésből tudják kielégíteni.

Egy évvel korábban a lakossági gázárak 7-10 százalékkal csökkentek.

A horvát gázellátás rendszerét 2014-ben alakították át, ennek értelmében pedig az INA-t a kitermelt földgáz szabályozott áron történő átadására kötelezték. Az INA gáztermelésének egy részét az állami tulajdonban lévő HEP-nek, mint piaci nagykereskedőnek adja át a lakossági fogyasztás fedezésére. Az elosztótársaságok számára a szabályozás szintén kötelezővé teszi a nagykereskedőtől való gázátvételt.

Ez lényegében bevétel átcsoportosítás az INA-tól a HEP-nek, aminek éves mértékét korábban 250-300 millió kunára becsülték, átadott mennyiségtől függően.

  NRGreport
Címkék
#földgáz   #gázár   #Horvátország   #Kína   #Mol  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.