NRGreport
Menü

Már palaolaj teszi ki az USA olajtermelésének felét

Mérföldkőhöz érkezett az amerikai olajipar: már a hidraulikus repesztéssel kinyert olaj teszi ki a teljes amerikai kitermelés felét. Ezzel nem csak az amerikai, de a globális energiapiacon is komoly átalakulás tapasztalható.

Az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA - Energy Information Administration) legfrissebb jelentése szerint mérföldkőhöz érkezett el a palaolaj kitermelés az Egyesült Államokban, most már a teljes kitermelés több mint felét teszi ki. Ez azért is nagyon meglepő adat, mert 2000-ben még alig 2%-kát tette ki a teljes kitermelésnek a hidraulikus repesztéssel kinyert olaj. Ahogy a grafikánkon is látszik, a növekedés számottevő:

A jelentés megállapítása azért is nagyon fontos, mert nemrég az IEA azt közölte, hogy jövőre éri el mélypontját az amerikai palaolaj-kitermelés.

A fracking (hidrauikus repesztés) eljárással az USA olajkitermelése gyorsabban tudott növekedni, mint bármikor történelme során, állapította meg az IEA. Az elmúlt évtizedben a kitermelés szintje közel megduplázódott, globális szinten az USA csak Szaúd-Arábia és Oroszország mögé szorul.

Ez az amerikai növekedés is hozzájárul ahhoz, hogy jelenleg túlkínálat van a világpiacon, amely helyzet egyre csak súlyosbodik, írta a CNN Money.

A többlet miatt a 2014-ben csúcsra járatott olajárak óriási, 75%-kos zuhanást hajtottak végre. A Nasdaq energiaszektor-elemző csapatának tagja, Tamar Essner szerint az olajárak jelenleg azért állnak ott, ahol, mert a palaolaj ilyen karriert futott be. Ez teljesen megváltoztatta az árazási paradigmát, mondta a szakember.

A palaolaj nem új dolog, már közel 60 éve ismert a létezése – ami nagyot fejlődött, az a kinyeréséhez használt technológia. A korábban rendkívül költséges eljárást ma sokkal hatékonyabb, az egyre magasabbra kúszó olajárak miatt dollármilliókat invesztáltak ebbe, ezzel technológiai forradalmat indukálva. Sok befektetőt vonzott az, hogy az alacsony kamatok mellett kölcsönökből fektessen a hidraulikus repesztéses technológiákba.

Az OPEC valószínűleg nem mérte fel rendesen a helyzetet, mondta Essner – két éve sem vették komolyan, mit is hozhat a fracking technológia.

A technológia költséghatékonysága mellett a másik döntő faktor a gyorsasága: míg a mélytengeri olajfúrás rendkívül időigényes, a fracking kutakon relatíve gyorsan lehet olajt kinyerni. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a 100 dolláros olajnak lejárt az ideje, Essner szerint. Az utóbbi időben a 25 dollár közelébe eső világpiaci olajárak miatt az amerikai palaolaj-termelők is kevesebbet pumpáltak, így az USA kitermelése is visszaesett (ahogy arra utaltunk korábban is).

A korábbi kitermelési szint azonban könnyedén visszaállítható, és ez meg is történik abban a pillanatban, ahogy ez rentábilissá válik. Ez egyes palaolaj-kutaknál akár a 40 dolláros világpiaci árat is jelentheti. Ezzel komoly féket kap az olajár e szint fölött – tette hozzá Tamar Essner.

Forrás: NRGreport, IEA, CNN Money