NRGreport
Menü

Az olajártól védik magukat az amerikai bankok

Az olajárak esése következtében csökkentették kitettségüket a bankok az energiaszektor irányába - írja a Marketwatch a Federal Reserve legutóbbi felmérésének eredményei alapján.

Az amerikai jegybank (Federal Reserve - Fed) friss felmérésében bankokat kérdezett meg arról, hogy hogyan reagáltak az olajárak csökkenésére. 21 olyan pénzintézet szondáztak, melyek a legaktívabbak az OTC (tőzsdén kívüli) derivatív piacon. A megkérdezettek csaknem fele jelezte, hogy csökkentette kitettségét az energiaszektor irányába 2014 közepe óta, vagyis, mióta az olajár lejtőre került.

A kitettségek csökkentése főként a kockázati limitek visszafogásában, valamint pozíciók újrabefektetés nélküli kifuttatásában jelentkezett. A felmérésben szereplő bankok kétharmada közölte ugyanakkor, hogy továbbra is jelentős a kitettsége a szektor felé – írta a Marketwatch.

Legutóbbi beszédében Janet Yellen, a Fed elnöke is említést tett az olajárról: szerinte a piacok attól tartanak, hogy olyan árszinthez közeledik a nyersanyag, amely sok energiacégnél pénzügyi töréspontot jelenthet, ez pedig jelentős elbocsátásokat és pénzügyi nehézségeket vonhat maga után.

Forrás: Marketwatch