Vállalatok

Itt a Tesla újabb nagy dobása

NRGreport | 2016.04.01. 07:36

Hosszas sorok kígyóznak a Tesla szalonok előtt világszerte, hogy letegyék a forintban átszámolva sem súlyos, mintegy 280 ezres foglalót a Model 3-ért.

Nem egyedi eset, hogy van, aki 30-40 órája vár arra, hogy előrendelhesse az autót, abban bízva, hogy majd előbb kaphatja kézhez, mint mások. A legkényelmesebb helyzetben a mostani Tesla tulajdonosok vannak, ők prioritást élveznek az új vásárlókkal szemben. A sorokban állók úgy kezdték meg a várakozást, hogy az autót még nem is látták.

Pénteken hajnalban állt ki ugyanis Elon Musk a fél világ elé és egy 20 perces prezentáció után bemutatta a Tesla Model 3-at. Az első impulzusok alapján egy valóban formás, sok földi jóval felszerelt autót mutatott be, melynek legfontosabb paraméterei rendre meghaladták a korábbi ígéreteket – bár nem sokkal. Elemzők szerint az induló ár szélesebb tömegeket késztethet arra, hogy ne csak álmodjanak az elektromos autózásról és ezt a belső felindulást még tovább erősíti a gyártó azzal az ígéretével, hogy rohamléptekben fogja fejleszteni töltőhálózatát.

Az új Tesla modell 5 fő számára is kényelmes, üvegtetős és a legmodernebb vezetéstámogató rendszerek is rendelhetőek hozzá. Elon Musk, a társaság alapítója és vezérigazgatója szerint egyetlen feltöltéssel megközelítőleg 215 mérföldés (350 kilométeres) hatótávra képes a Model 3, amely közel a duplája a Nissan Leaf és a BMW i3 teljesítményének, ráadásul 15 mérfölddel több, mint amiről korábban hallani lehetett és nagyobb, mint a hamarosan piacra kerülő Bolt beharangozott hatótávja. Egy Tesla esetében a gyorsulási képesség is mérvadó, az új típus pedig elvileg 6 másodpercen belül tudja a 0-100 km/h-s értéket.

Annak érdekében, hogy még több megrendelést tudjon a lehető legrövidebb idő alatt feldolgozni, a Tesla idén megduplázza a kereskedések számát, így világszerte 441 szalonnal várják majd a potenciális vásárlókat. A Model 3 leszállítása azonban csak 2017 év végén kezdődhet, de a korábbi tapasztalatokból kiindulva ez átcsúszhat 2018-ra, főleg akkor, ha az új akkumulátorgyárat, a Gigafactoryt nem sikerül időben átadni.

Az eddigi piaci információk szerint közel 133 ezer előrendelés érkezett, amely 133 millió dollárnak felel meg. Ez közel a 3,3%-a a tavalyi árbevételnek, de ha azt mondjuk, hogy a 2015-ös évet 890 millió dolláros veszteséggel zárta, akkor jól látszik, hogy minden alternatív forrás jól jön a vállalatnak – áll az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében. És még csak az első előrendelési napról volt szó – a várakozások szerint az első héten már 200 ezren rendelhetik elő a Model 3-at, év végére pedig akár a 450 ezren is.

Nem mellékes, hogy a fejenként 1000 dolláros foglaló visszajár, ha a vásárló meggondolná magát. Azonban jó esély van arra, hogy a potenciális vásárlók többsége csak később mondaná vissza a rendelést, így rövid időn belül nagy összeghez jut a Tesla és időt nyer. Ez pedig jól jön, hiszen a befektetőknek ígéretet tettek arra, hogy idén már pozitív szabad cash flow-t mutatnak fel, más szóval a működésből származó készpénzt nem emésztik fel a beruházások.

A Model 3 indulóára várhatóan 35 ezer dollár lesz, azonban Elon Musk tweet üzenete szerint a vásárlók még nem teljesen a végleges változatot láthatják. Lesznek olyan részletek, amelyeken módosítanak, de ígérete szerint nagyrészt már egyben van a jármű. Egyes piaci elemzők szerint a 35 ezer dolláros vételárat leginkább kiindulópontnak jó tekinteni, hiszen az extrák és az államonként eltérő adótételek miatt ez könnyen 40-45 ezer dollárra szökhet fel. A másik oldalon azonban kedvező, hogy jelentősebb adóvisszatérítés jár az elektromos autó vásárlása miatt. Európában jó eséllyel Norvégiában lesz ismét slágertermék a Tesla a Model 3-mal.

Akár Magyaroroszágon is gyárthatnák

Musk korábbi bejelentései szerint a Model 3 gyártása új kapacitásokat igényel majd, így a következő két évben Európában és Kínában is új gyárat szeretnének építeni. A Tesla európai menedzserei korábban azt is elárulták, hogy a közép-kelet-európai térség elhelyezkedése miatt "logikus helyszín lenne". Éppen ezért Magyarország is szóba jöhet, mint esetleges helyszín, ennek érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium már korábban is tett lépéseket és a legfrissebb híradások is arról szólnak, hogy harcolni fogunk azért, hogy a most bemutatott új modellt nálunk gyártsák majd – írta a Portfolio.hu.

  NRGreport
Címkék
#elektromos autó   #Elon Musk   #Tesla   #Tesla 3  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.