NRGreport
Menü

Átalakítanák a megújulók támogatását

Új rendszert kell kidolgozni a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés támogatására, mert a jelenlegi rendszer nem egyeztethető össze az uniós belső piaci előírásokkal - erről a nemzeti fejlesztési miniszter nyújtott be törvénymódosító javaslatot.

Az Országgyűlés honlapján kedden megjelent javaslat szerint a módosításra a támogatási rendszer költséghatékonyságának növelése miatt is szükség van.

Az új rendszer alapvető jellemzője, hogy a termelők a működési támogatást a piaci referencia áron felül fizetett felárként (prémium) kapják, amelynek költségviselői az egyetemes (lakossági) szolgáltatásra nem jogosult villamosenergia-fogyasztók. 

A javaslat szerint a 0,5 megawattnál kisebb kapacitású erőművek (a szélerőművek kivételével) és a demonstrációs projektek esetében a fentiektől eltérően a termelt energiát az átvételi rendszerirányító (Mavir) veszi át a termelőktől, és értékesíti a  magyar áramtőzsdén. Ezzel a kivételezetti körbe tartozó erőművek mentesülnek a szabadpiaci értékesítési, kiegyenlítési és pénzügyi kockázatoktól.

Az indoklás kitér arra, hogy a demonstrációs projektek olyan nem kiforrott innovációs technológiát alkalmaznak, ahol nincsenek beruházási, működtetési tapasztalatok, a támogatások mértékének meghatározását segítő referenciák, ezért ezek költsége kiugróan magas is lehet. 

A demonstrációs és a termelési célú támogatások optimális arányának fenntartása érdekében felső korlátja lesz az éves támogatási keretnek, továbbá a támogatás odaítélésénél csak azok a demonstrációs projektek részesülnek kötelező átvételben, amelyek beruházási támogatást kaptak más forrásból. A beruházási támogatás összegét le kell vonni a működési támogatás összegéből, így az energiatermelés (működés) kisebb támogatást igényel azoknál a projekteknél, amelyek beruházási támogatásban részesültek, és ez lehetővé teszi a rendelkezésre álló keret optimális felhasználását - írják az indoklásban.

Az új támogatási rendszer további fontos eleme, hogy a működési támogatásra a jogosultságokat alapvetően versenyeztetés révén kell kiosztani. Ez egyrészt a költséghatékonyságot, másrészt az új termelőkapacitások rugalmas bevonását szolgálja - áll a nemzeti fejlesztési miniszter törvényjavaslatában.

Forrás: MTI