Vállalatok

Kaposvár telkeket ad el a Homatech üzem építéséhez

NRGreport | 2016.04.08. 06:27

Támogatta a Kaposvárra tervezett gumihulladék-feldolgozó építéséhez szükséges telkek értékesítését a város közgyűlése csütörtökön. A városháza előtt százötvenen tüntettek a beruházás ellen, a demonstrálók egy része bement az épületbe és bekiabálásokkal zavarta az ülést.

A kormánypárti képviselők 13 igen, az ellenzékiek 4 nem szavazatával elfogadott határozat szerint az önkormányzat négy telket értékesít bruttó 191 millió forintért a Homatech Recycling Zrt.-nek, amelyeken a vállalat 2018-ra 16,8 milliárd forintból építi fel 50 embert foglalkoztató üzemét.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester és István Gábor, a magyar tulajdonú projektcég vezérigazgatója múlt hét pénteken jelentette be, hogy az eredetileg Százhalombattára tervezett fejlesztés helyszíne a somogyi megyeszékhely lesz. Itt évente 30 ezer tonna abroncsot dolgoznak fel környezetbarát, hőbontásos technológiával 250-650 Celsius fokon. Az így nyert gázt az üzem energiaellátásához használják fel, a 10-12 ezer tonna ipari szenet, 12 ezer tonna olajat és 5-6 ezer tonna acélt eladják.

István Gábor hangsúlyozta: a Homatech által alkalmazott technológia környezetbarát, a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, ezt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által végzett vizsgálat is igazolta. Hozzátette, 36 telektulajdonos ajánlott helyszínt a projekthez, a területeket több száz szempont alapján vizsgálták meg, a választás a somogyi megyeszékhelyre esett.

Szita Károly, a kaposvári közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén hangoztatta, hogy világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi.

Kiemelte: a beruházásnak köszönhetően "eltűnnek az árokpartokról a magunk és gyermekeink egészségét károsító autógumik, amelyeket nem égetünk, hanem feldolgozunk. Ennek módszere iránt már Németországból is érdeklődnek".

A politikus leszögezte, ragaszkodik ahhoz, hogy Kaposváron ne épülhessen olyan üzem, amely környezetvédelmi szempontból ne lenne jobb, biztonságosabb, mint a városban jelenleg működők. Örülök annak, hogy a gumihulladék-feldolgozó építése az MTA kontrolljával valósul meg, és az építkezés kezdetéig mindenki minden szükséges információt megkaphat arról, hogy az üzem mitől szabadít meg bennünket – közölte.

Szita Károly kiemelte: Kaposvár zöld város, mert előnyben részesíti a tiszta levegőt, az egészséges környezetet biztosító technológiákat és szolgáltatásokat. Példaként a hulladékkezelő üzem beindítását, az új, gázüzemű autóbuszparkot, valamint elektromos töltőállomások jövőbeni építését, elektromos autóbuszok vásárlását említette.

István Gábor arról szólt, hogy az autógumi-hulladék komoly problémát okoz, mert a mennyisége egyre nő, idén Magyarországon mintegy 70 ezer tonna keletkezik belőle.

Elmondta: az általuk alkalmazott feldolgozási technológia ugyanakkor mindenben megfelel az európai uniós jogszabályi követelményeknek, a hasznosítás zárt rendszerben, a levegőtől elzártan, folyamatos üzemben, energiahatékonyan történik.

Valyon József kémikus professzor, az MTA környezetkémiai kutatócsoportjának vezetője azt mondta: a Homatech technológiája a rendelkezésre álló adatok alapján alkalmas arra, hogy a cég minden tekintetben a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő üzemet működtessen.

Nem járunk jobban, ha hagyjuk, hogy a gumihulladék magától elbomoljon, vagy a szabadban meggyújtjuk. Utóbbi következtében elolthatatlan tűz keletkezik, a füstjének mérgező anyagai végzetes környezeti károkat okozhatnak – jelezte, hozzáfűzve: ezt szabályozott, termikus kezeléssel el lehet kerülni.

A közgyűlés ülését megelőzően az MTI tudósítójának becslése alapján mintegy százötvenen tüntettek a beruházás ellen. Volt aki "Nem" feliratú táblával, egy férfi pedig a nyakában autógumival érkezett a helyszínre. A demonstráción több helyi ellenzéki politikus is részt vett.

Pintér Attila (DK-Együtt-MSZP) önkormányzati képviselő az MTI-vel azt közölte, hogy nem támogatják a fejlesztést, mert a feldolgozó közel lenne a városhoz, kockázatokat hordoz, féltik az emberek egészségét. Garanciát csak egy hosszú, folyamatos üzem tapasztalatai jelentenének – mondta.

Takács Richárd (Jobbik), a Somogy Megyei Közgyűlés tagja úgy fogalmazott, hogy a polgármester és a városi közgyűlés fideszes többsége egy olyan, valószínűleg mérgező üzemet akar a városlakók "nyakába sózni", amiről őket nem kérdezték meg, ezért szeretnék megakadályozni.

Kerepesi Tibor, az Együtt kaposvári szervezetének alelnöke azt közölte, hogy a párt az ügyben közmeghallgatást szorgalmaz. Szavai szerint Szita Károly puccsszerűen jelentette be az üzem létesítését, a beruházás tervéről a fideszes képviselők egy részének sem volt információja, és nem kerültek nyilvánosságra hatástanulmányok a beruházásról.

A városháza előtt tüntetők egy része bement a közgyűlés ülésére, és a karzatról gyakran trágár kifejezéseket is használva bekiabálásokkal zavarta a testület munkáját. Többször "Népszavazást, népszavazást!" skandálva követelték, hogy a lakosság dönthessen a kérdésben.

A bekiabálók a felszólalókat annak ellenére akadályozták az előterjesztés megvitatásában és a kérdésekre adott válaszadásban, hogy ennek beszüntetésére nemcsak a polgármester, hanem ellenzéki politikusok is kérték őket.

Pintér Attila indítványozta, hogy az előterjesztést vegyék le a napirendről, és később döntsenek róla, Kováts Imre (DK-Együtt-MSZP) színjátéknak nevezte azt, ami a beruházás körül történik, és a szavazás előtt elhagyta a termet.

Kormánypárti képviselők a bekiabálásokra reagálva politikai cirkusznak nevezték a történteket. Úgy vélték, a hangoskodók valójában nem kíváncsiak a szakemberek véleményére.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.