Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Megtorpant az olajár

NRGreport | 2016.04.12. 08:04

A kezdeti erősödést követően lefelé vette az irányt a ma reggeli kereskedésben az olajár, az amerikai WTI 0,3 százalékot gyengült, ezzel 40 dollár környékén tartózkodik. A befektetők profitrealizálásba kezdhettek a vasárnapi dohai találkozót megelőzően, ami az idei év egyik legfontosabb eseménye az olajpiacon.

Hétfőn az amerikai WTI könnyűolaj árfolyama 40 dollár fölött tudott zárni, az elmúlt 3 hétben először, részben a dollár gyengülésének köszönhetően. Most viszont némi bizonytalanság látszik a piacon, amit elsősorban a hétvégi dohai találkozót övező bizonytalanság magyarázhat – írta a Portfolio.hu.

Azt a piac is tudja, hogy valamit tenni kell, arról pedig egyelőre nem érkeztek hírek, hogy az április 17-re tervezett találkozó elmaradna. Az olajpiac közel két hónapja erősen volatilis, a piac ugyanis azt latolgatja, vajon milyen eredményre tudnak vezetni a vezető olajkitermelő országoknak a túlkínálat csökkentése érdekében tett erőfeszítései.

Amikor először megemlítették februárban a mostani találkozót, az igen erőteljes emelkedést váltott ki az olajáraknál, ami aztán kifulladt, amikor a szaúdiak jelezték, csak akkor hajlandóak befagyasztani kitermelésüket, ha Irán is csatlakozik a megállapodáshoz.

Irán viszont azóta sem mutatott ezzel kapcsolatban érdeklődést, továbbra is azt mondják, a szankciók előtti, napi 4 millió hordós szintre akarják emelni a kitermelést.

Irán részvétele nélkül viszont a megállapodás csupán jelképes lehet, zéró, vagy nagyon kicsi hatással a kitermelésre.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.