Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Kik lehetnek a dohai találkozó nyertesei?

NRGreport | 2016.04.14. 07:41

Azok az államok járhatnak jól a kitermelési megállapodással, amelyek már most is kibocsátási maximumuk közelében járnak. A vesztes Szaúd-Arábia lehet. 
 
A BMI elemzőház szerdán tett közzé egy érdekes tanulmányt a közelgő OPEC találkozóval kapcsolatban. Meglátásuk szerint amennyiben a résztvevő felek megállapodnak a kitermelési szintek befagyasztásában, – azaz a jelenlegi kapacitásokat tartják – akkor ezzel azok járnak jól, akik már most is a kibocsátási maximumuk közelében tartózkodnak – olvasható au Equilor elemzésében.
 
Ezek az olajkitermelők nevezetesen Oroszország, Venezuela, Irak, Katar, Indonézia, Kazahsztán és Norvégia. Oroszország januári olajkitermelése 30 éve nem látott szintre, napi 10,91 millió hordóra duzzadt, így nem volt véletlen, hogy az oroszok szorgalmazták leginkább a kibocsátási szint befagyasztását már korábban. Norvégia kitermelése februárban 5 éves csúcsra ugrott, míg Irak januári termelése soha nem látott szintre, napi 4,51 millió hordóra emelkedett. Ez utóbbi pedig messze magasabb érték, mint azt a napi 3 millió hordós OPEC kvóta alapján megtehetné. Ugyanakkor tudjuk, hogy az OPEC kvótái nem kötelező érvényűek és Irak az, aki a leghevesebben szorgalmazza ennek megemelését, természetesen Irán mellett.
 
A vesztes oldalon többek között Szaúd-Arábia állhat. A BMI számításai szerint amennyiben megállapodás születik, úgy mintegy napi 2,3 millió hordós kihasználatlan kapacitással rendelkezne, melyet a nyári szezonban még fel is tudna szívni a piac. Mégis a legnagyobbat bukó állam Nigéria lenne, aki tavaly jelentős olajipari beruházásokat hajtott végre, az új platformokon a termelés idén indulna be. További vesztes lehet Angola, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek és Algéria.

  NRGreport
Címkék
#olajkitermelés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.