Vállalatok

Kétszázmilliárd forintra perli a magyar államot a GDF Suez

NRGreport | 2016.04.15. 07:08

A társaság a közművezetékekre kivetett adó, a kormány által meghatározott hozam és egyéb, el nem ismert költségeik miatt támadhatja a magyar államot – értesült a Népszabadság. A cég az NRGreport érdeklődésére annyit megerősített, hogy választottbírósági eljárást indított Magyarország ellen.

Pert indított a magyar állam ellen az Engie (korábbi nevén GDF Suez) az ICSID nevű washingtoni választott bíróságon a befektetővédelmi elvek megsértésére hivatkozva – erősítették meg a Népszabadság értesülését a lap pénteki számában a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt.-nél, amely a tevékenységét lényegében az Égáz-Dégáz észak-dunántúli és dél-alföldi hálózatának üzemeltetésére korlátozza.

A Népszabadság perértéket firtató kérdését ugyan nem erősítette meg vállalat, de a lap információi szerint az államtól követelt összeg megközelíti a kétszázmilliárd forintot.

A GDF Suez Energia Holding beszámolt arról, hogy a francia befektető tárgyalásokat folytat az állammal az Égáz-Dégáz 22 ezer 619 kilométer hosszú hálózatának értékesítéséről.

A lap információi szerint az Engie elsősorban a közművezetékekre kivetett adó, a kormány által meghatározott hozam és egyéb, el nem ismert költségeik miatt támadhatja a magyar államot.

A  GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. az NRGreport érdeklődésére a következő nyilatkoztatot küldte:

„Megerősítjuk, hogy a tárgyalásokat folytatunk a magyar állammal az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. eladásáról.

Megerősítjük azt is, hogy az Engie Csoport (korábban: GDF SUEZ Csoport) választottbírósági eljárást indított Magyarország ellen az International Centre for the Settlement of Investment Disputes (Befektetési Viták Rendezésének Nemzetközi Központja) előtt. Az eljárásban, amelynek alapja az Energia Charta Egyezmény, a befektető-védelmi elv megsértése miatt kérnek jogvédelmet a földgáz ágazatban.”

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.