NRGreport
Menü

Idén elkészül a Baltic Pipe gázvezeték terve

A Baltic Pipe a lengyel gázvezeték-rendszert kötné össze a dán hálózattal. Az új vezeték évi 7 milliárd köbméter gáz szállítására lesz alkalmas. 

A norvégiai gázt szállító dán hálózatot és a lengyel gázvezeték-rendszert összekötő Baltic Pipe gázvezeték kivitelezési tervét az év végéig készítik el - jelentette be Beata Szydlo lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az évi 7 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe elnevezésű vezeték építéséről Varsóban egyeztetett a két politikus.

A lengyel kormányfő Lengyelország szempontjából stratégiainak minősítette a Baltic Pipe projektjét, amely szerinte növelné az ország energiabiztonságát, lehetőséget adna a gázszállítás további diverzifikációjára.

A gázvezetéket az Európai Bizottság tavaly novemberben a közös érdekű projekt (Project of Common Interest) státuszban részesítette, előkészítő fázisára 400 ezer eurót szántak az Európai Összekapcsolási Eszköz (Connecting Europe Facility - CEF) keretében.

Lengyelország évi földgázszükséglete mintegy 15 milliárd köbméter, ennek egyharmadát jelenleg hazai forrásokból elégítik ki, a fennmaradó részt Oroszországból szállítják. 

A tervek szerint az év közepén üzembe helyeznek az észak-lengyelországi Swinoujsciében egy cseppfolyósgáz- (LNG) terminált is, amelynek két gáztárolója évi 5 milliárd köbméter kapacitással működik majd, eleinte a Quatargas cég által szállított katari gázt továbbítva. 

A swinoujsciéi gázkikötő szintén az Európai Unió által támogatott projekt, amely a horvát Krk szigeten létesítendő adriai gázkikötőig vezető, Magyarországon is áthaladó észak-déli gázfolyosó része.

Forrás: MTI