Címlap

Megnyílt a Belarusz Atomexpo Minszkben

NRGreport | 2016.04.19. 12:17

Megnyílt a Belarusz Atomexpo nemzetközi atomenergetikai kiállítás és konferencia, amelyen a Roszatom 80 partnere mutatkozik be.

Vlagyimir Szemasko, a fehérorosz miniszterelnök első helyettese a keddi megnyitón hangsúlyozta, hogy a fehéroroszországi Asztravec mellett a Roszatom fővállalkozásában épülő atomerőmű első blokkját 2018 végéig, a második blokkot pedig 2020-ban átadják.

Az asztraveci erőmű az első Oroszország területén kívül elkészülő harmadik plusz generációs orosz technológiával épülő atomerőmű, amelyhez – a tervek szerint – hasonló lesz a paksi bővítés két blokkja is.

Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója a megnyitón az atomerőművi biztonság fontosságát hangsúlyozta, rámutatott arra, hogy az öt évvel ezelőtti fukusimai atomerőmű baleset óta is növekszik az érdeklődés a széndioxid kibocsátás mentes atomenergia iránt, jelenleg a világ 34 országában 444 atomreaktor működik, további 63 reaktor épül.

Az április 21-éig nyitva tartó rendezvényen orosz, belorusz és ukrán vállalatok mutatják be atomerőművi fejlesztéseiket, szolgáltatásaikat.

A Belarusz Atomexpo keretében szerdán nyitják meg Vincze Bálint természetfotós kiállítását, a felvételek az atomerőművek környezetében mutatják be az élővilágot, köztük Paks, illetve tíz orosz atomerőmű környékén.

A kiállításhoz kapcsolódó nemzetközi konferencia programjában egyebek közt a Roszatom és a beszállítók közötti együttműködés tapasztalatait vitatják meg.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.