NRGreport
Menü

Vége a kuvaiti sztrájknak, esik az olajár

Ahogy ezt elemzők előre jósolták, ismét lejtőre került az olaj világpiaci ára, miután véget ért a kuvaiti olajipari dolgozók sztrájkja. A West Texas Intermediate 3 százalékos esésben van.

Az április 17-ei, dohai olajtalálkozó kudarca után viszonylag hamar megnyugodtak a kedélyek az olajpiacon, a szintén a hétvégén elkezdett kuvaiti munkabeszüntetés hatására emelkedett is az olaj ára a nemzetközi piacokon – írta a CNBC.

Szerdán azonban ismét lejtőre került az olajár, a West Texas Intermediate (WTI) 3 százalék körüli esésben tartózkodik, miután Kuvaitban az olajmunkások sztrájkja véget ért. A sztrájk alatt a hatodik legnagyobb OPEC tag napi közel 3 millió hordós termelési kapacitása mintegy 60 százaléka esett ki, napi 1,1 millió hordóra zsugorodva – a BMI research elemzése szerint.

A szerdai kereskedésben lejtőre került az olaj, ahogy azt elemzők korábban jósolták is. Az amerikai WTI májusi határidős ára 41 dollár alá került, ami közel 3 százalékos esésnek felel meg. Szakértők szerint egyelőre ismét a volatilitás lesz jellemző a piacon, ahogy a figyelem megint a túlkínálatra összpontosulhat, a lassuló keresletnövekedés miatt pedig a közeljövőben könnyen nyomás alá kerülhetnek az árak. Az IEA friss havi riportja szerint az idei évben 1,2 millió hordó lehet a globális olajkereslet növekedése, a tavalyi évi 1,8 millió hordós növekedés után.

Forrás: NRGreport, CNBC