NRGreport
Menü

3,43 milliárd köbméter földgáz fogyott a télen

A három téli hónapban 3,43 milliárd köbméter földgázt fogyasztott az ország, csaknem ugyanannyit, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban; a gázellátás zavartalan volt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Az idei tél hőmérsékleti adatai minimális eltérést mutattak az előző évihez képest, a 2015 decembere és 2016 februárja közötti három hónap átlaghőmérséklete 2,32 fok volt, míg egy évvel korábban 2,24 fok volt a három téli hónapban az átlaghőmérséklet. Ezzel összhangban a teljes hazai földgázfogyasztás 3,46 milliárd köbméter volt az előző télen, kevéssel több, mint most - ismertette a MEKH.

A teljes felhasználásból csaknem 1,65 milliárd köbmétert tett ki a lakosság fogyasztása ezen a télen, egy évvel korábban 1,62 milliárd köbmétert.

A MEKH a téli időszakban több forgatókönyv szerint is előrejelzést készített az ellátásbiztonság érdekében. A gázszolgáltatás zavartalan, az ellátásbiztonság végig garantált volt, a hazai földgázrendszer hidegebb idő esetén is biztosította volna a fogyasztók földgázszükségletét - közölték.

A fogyasztást a hazai földgáztermelés, az import források, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő készlet használatára nem volt szükség - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint elkezdődött a felkészülés a következő téli időszakra, megkezdték a földgáztárolók újratöltését.

A biztonsági készlet mennyiségét miniszteri rendelet írja elő. A kereskedelmi tárolókban - a tárolás költségeit is figyelembe véve - az optimális tárolási mennyiségre törekszenek a földgázkereskedők. Az egyetemes szolgáltatók minimális betárolási mennyiségét jogszabály rögzíti, kalkulálva a lakossági fogyasztással - áll a MEKH közleményében.

Forrás: MTI