Vállalatok

Tőzsdére megy a szaúdi óriás olajvállalat

NRGreport | 2016.04.25. 13:38

Szaúd-Arábia hétfőn megerősítette, hogy egy kisebb tulajdonrészt értékesít az állami tulajdonban lévő Saudi Aramco olajvállalatból. Az ügylet értéke 2 billió dollár – írja a CNBC. 

Mohammed bin Salman koronaherceg az Al Arabiya News Chanellnek adott nyilatkozatában bejelentette, hogy nyilvános részvénykibocsátás keretében értékesítenék a legnagyobb szaúdi állami vállalat, az Aramco olajcég egy 5 százaléknál kisebb részét. 

A koronaherceg azt is közölte, hogy a szaúdi vezetés tervei szerint az Aramcót holdinggá alakítják majd, valamint a társaság leányvállalatait is részvénykibocsátás keretében értékesítik. 

Emellett Szaúd-Arábia egy új, 2030-ig szóló stratégiai tervet is közzétesz, amellyel az olcsó olaj időszakára készítenék fel az olajmonarchia gazdaságát. A terv egyes részleteit a nemzeti SPA hírügynökség szellőztette meg. A "Saudi Vison 2030" címet viselő program többek közt szigorúbb szabályozásokat, költségvetési megszorításokat és politikai lépéseket is tartalmaz a következő 15 évre annak érdekében, hogy csökkentsék az ország olajfüggőségét. 

A világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábia költségvetési bevételeinek nagy részét az energiahordozók exportjából szerzi. Az olajárak másfél éve tartó zuhanása miatt azonban az ország rekordösszegű, 98 milliárd dolláros költségvetési hiányt halmozott fel 2015-ben. 

A szaúdi döntéshozók ezért próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy a bevételi forrásokat valamilyen módon diverzifikálják még mielőtt a kincstár teljesen kiürül. Mohammed bin Salman áprilisban már bejelentette, hogy az Aramco és más állami cégek tulajdonjogát egy közös állami alap kapná meg, amely az olaj- és gáziparból származó bevételeket más területeken fektetné be. 

Elemzők szerint a tervezett lépések a 2015-ös 3,4 százalékos GDP-növekedést akár duplájára is növelhetik és 2030-ra közel 6 millió új munkahelyet eredményezhetnek olyan olajiparon kívüli szektorokban mint az építőipar, a bányászat, a turizmus, a pénzügyi szolgáltatások, vagy az egészségügy – írja a CNBC

  NRGreport
Címkék
#Saudi Aramco   #Szaúd-Arábia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.