NRGreport
Menü

A következő atomkatasztrófa szándékos lehet

A szakértők attól tartanak, hogy a világ országai csak egy óriási, kiterjedt nemzetközi következménnyel járó atomerőmű-katasztrófa után vonnák nemzetközi biztonsági ellenőrzés alá a nukleáris erőműveket, amelyek minden kétséget kizáróan a terroristák célpontjaivá váltak.

A biztonsági szakértőket egyre inkább aggasztja, hogy az atomerőművek a terroristák célpontjaivá váltak - írta a Reuters a csernobili nukleáris erőmű katasztrófájának 30 éves évfordulója alkalmából készült blogbejegyzésében.

Az Iszlám Állam brüsszeli merénylete után jelentősen felerősödtek a terrortámadással kapcsolatos félelmek – áll a Reuters elemzésében. Kiderült ugyanis, hogy a terroristák fontolgatták nukleáris létesítmények megtámadását is.

Megfigyelés alatt tartották a nukleáris ipar egyik vezető beosztású tisztviselőjét és két korábbi atomerőművi alkalmazott csatlakozott a terrorszervezethez.

Nem meglepő ennek tükrében, hogy a belga hatóságok sürgősen kivezényelték a hadsereget a nukleáris létesítmények védelmére. Az ügy emlékeztette az illetékeseket arra, hogy az atomreaktorok megsokszorozhatják a terrortámadások erejét.

A Reuters blogon írt vélemény szerint egy nukleáris erőmű felrobbantása a terrorizmus csúcsteljesítménye lehetne. A kiszabaduló szennyezés országhatárokat nem ismerő pusztítást okozhatna, nagyon sok ember életét tehetné tönkre, beláthatatlan költségekkel járó gazdasági és környezetvédelmi károkat okozhatna. A csernobili és a fukusimai atomkatasztrófa sejteti egy ilyen akció hatását.

A szakértők egyre gyakrabban elismétlik az alapkérdéseket: Mennyire veszélyezteti Európát egy ilyen támadás? Ha ilyen nagy a kockázat, akkor miért nem fogadnak el a világ országai egységes, kötelező biztonsági standardokat?

A Reuters a kérdésekre adott válaszában azt írja: az USA 1946 júniusában - a világ akkori egyetlen atomhatalmaként - kezdeményezte egy nemzetközi nukleáris hatóság felállítását. Ez a szervezet ellenőrzése alatt tartotta volna a világ össze nukleáris kutatását, fejlesztését és beruházását. A hidegháború azután gyorsan elsodorta ezt a kezdeményezést. Ha eleve természetes lett volna a nukleáris energia nemzetközi felhasználása, valószínűleg biztonságosabbak lennének az atomlétesítmények, ám ma azzal kell szembe néznie a világnak, hogy minden nemzet maga szabályozza ezzel kapcsolatos tevékenységét. És ez lehetővé teszi, hogy a terroristák kinyissák Pandora nukleáris katasztrófát rejtő szelencéjét.

A teljes elemzés magyarul a Napi.hu oldalán olvasható

Forrás: Reuters, Napi.hu