NRGreport
Menü

Átalakítják a legnagyobb lengyel bányacéget

Megállapodást írtak alá kedden Katowicében a legnagyobb lengyelországi bányacég, a Széntársaság Kft. átalakításáról, amely keretében egy újonnan alakuló cég, a Lengyel Bányacsoport (PGG) veszi át a KW meglévő 11 bányáját és négy üzemét. A megállapodás aláírásánál jelen volt Beata Szydlo lengyel kormányfő.

A KW 8,5 milliárd zlotyt (1,9 milliárd euró) kitevő adósságának egy részét szanálják, ennek keretében bankok egymilliárd zloty (230 millió euró) értékben kötvényt bocsátanak ki, illetve állami részesedésű cégek - köztük a PGE  energiaipari vállalat, az Energa energiaszállító, valamint a PGiNG Termika erőműcsoport - befektetnek 2,4  milliárd zlotyt (mintegy 550 millió eurót).

Miután a KW tavaly 26 millió tonna kőszenet termelt ki, a PGG az idei évtől kezdve  mintegy 28 millió tonnás - európai uniós viszonylatban a legmagasabb - kitermelésre számít. A vállalkozás a jövő évtől válna nyereségessé.

Az átalakítási terv része - a termelékenység javítása, bányaüzemek összevonása mellett - a KW mintegy 4 ezer dolgozójának nyugdíjazása, végkielégítés mellett. A társaságnak eddig több mint  32,5 ezer alkalmazottja volt. Az utóbbi hetekben a szakszervezetek részvételével megtartott egyeztetések során megállapodás született a munkavállalói kedvezmények többségének megőrzéséről. Ezek közül csak a 14. fizetésnek nevezett prémiumot függesztik fel két évre, később ezt az üzemek jövedelmétől teszik függővé.

A PGG ténylegesen május elején kezdi el tevékenységét. Lengyelországban tavaly összesen 72,2 millió tonna kőszenet termeltek ki. Lengyelország szénből nyeri a felhasznált energia 91 százalékát.

Forrás: MTI