Címlap

Bemutatták a távfűtést szemléltető makettépítményt

NRGreport | 2016.04.28. 15:40

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mutatták be a távfűtés működését kézzelfoghatóan és játékos formában bemutató, egyedülálló makettépítményt. A több hónapos munkával és jelentős szakmai összefogással megvalósult különleges konstrukciót a FŐTÁV Zrt. egyetemi hallgatókkal közösen tervezte és kiviteleztette – adta hírül közleményében a Főtáv.

A Főtáv Zrt. fontosnak tartja a szakemberek utánpótlását és szorosabbra kívánja fűzni az együttműködést az egyetemmel és a hallgatókkal, mert számít a mérnökök következő generációjára – mondta dr. Mitnyan György, a vállalat vezérigazgatója a rendezvényen.

A FŐTÁV megbízásából a BME Gépész Szakkollégiuma és Energetikai Szakkollégiuma 2015 év végétől közös projektet indított, amelynek célja egy olyan makettasztal létrehozása volt, amely a 10 évesektől az idősekig érthetően és szemléletesen ismerteti a távhőrendszer előnyeit, működését.

A makett első bemutatóján részt vett Dr. Czigány Tibor gépészkari dékán, Dobai Attila, a gépész szakkollégium elnöke, Dr. Józsa János rektor és Dr. Gróf Gyula, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek tanszékvezetője is.

A projekt a mechatronikai, a gépészeti, az energetikai és az építészeti szakterület együttműködésével valósult meg – több mint 1200 mérnöki munkaóra befektetésével. Az asztal a legmodernebb technikák alkalmazásával készült el. A több mint százötven, 3D-s nyomtatott épület mintegy 15 kilogrammot nyom és százötven led világítja meg. A makett két digitális képkeret és 32 nyomógomb segítségével kel „életre”.

A képzési célokra készült makettet a tervek szerint általános és középiskolások számára tartott rendezvényeken is bemutatják majd. Ma Magyarországon minden hatodik ember távfűtéses lakásban él, ami 650 ezer lakást jelent. A FŐTÁV ezért is szeretné közelebb vinni, érthetőbbé tenni a gyerekek számára a távhőszolgáltatás lényegét, rávilágítani annak környezetbarát jellegére és társadalmi hasznosságára.

A megvalósult projekt egyben szemlélteti azt is, hogy a távhő – egyszerűsége, tisztasága miatt – nemcsak a lakótelepeken, hanem a közintézményekben és az üzleti szereplőknél is fontos szerepet tölt be. Lakóparkok és modern, a legszigorúbb környezetvédelmi minősítésekkel rendelkező irodaházak, trendi középületek sora vagy akár a budapesti állatkert is bizonyítja: a távhő új szakaszba lépett és az okos jövőt hozza el minden felhasználó számára. A távhő folyamatos, kényelmes, kiszámítható, biztonságos, felhasználó- és környezetbarát megoldást jelent az irodaházak – például az Infopark, az IP West, a Duna Towers – és az olyan jelentős bevásárlóközpontok számára is, mint az Árkád, az Allee vagy az Ázsia Center. Az előnyök szembetűnőek akkor is, amikor olyan nagy létesítmények ellátásáról van szó, mint például a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje, a Heim Pál Gyermekkórház, a Mátyás templom, a Millenáris Park, a Magyar Nemzeti Galéria, a Papp László Sportaréna. – olvasható a Főtáv közleményében.

  NRGreport
Címkék
#Főtáv Zrt.   #makett  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.