Címlap

Súlyosbodik a politikai válság az OPEC második legnagyobb termelőjénél

NRGreport | 2016.05.03. 09:35

Hetek óta folynak a tüntetések az iraki politikai vezetés ellen. A kormányzat elemzők szerint egyre kevésbé tudja fenntartani legitimitását a közvélemény előtt.

Számban is nőttek a tüntetők Irakban, nagyobb erővel is követelik a változást, a helyszínen lévő tudósítók szerint. A hétvégén a demonstrálók Bagdad zöld zónájának falait is áttörték – itt található a kormányzati épületek nagy része. Egyes tüntetők még a parlamentbe is bejutottak, tudósít az Oilprice.com.

A politikai viszályok elsősorban az iraki kormányt támogató amerikaiakat aggasztják – Joe Biden alelnök a múlt héten tett látogatást az országban, ezzel ő volt a legmagasabb rangú amerikai, aki 5 éve járt az országban, azóta, hogy az amerikai csapat elhagyták Irakot. A látogatás egyértelműen a kormányzat támogatására szolgált.

A tét nem kicsi az olajszektor számára sem: Irak már az OPEC második legnagyobb termelője. Egyelőre azonban még nem biztos, hogy a feszült helyzet milyen hatással lesz majd az olajpiacra. A politikai helyzet csak hozzátesz mindahhoz a sor problémához, mellyel az ország olajipara küzd: az alacsony olajárak megvágták a bevételeket, a kitermelés mértéke szakértők szerint visszaesik idén, az északi részen pedig a kurdokkal való fagyos viszony miatt lehetnek gondok.

  NRGreport
Címkék
#Irak   #olaj   #OPEC+   #válság  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.