NRGreport
Menü

Ezeken a tőzsdéken vehet majd Aramco-részvényt

A szaúdi állami olajvállalat eladásra kínált részvényeit három nagy tőzsdén vezetik majd be várhatóan 2017-ben, vagy 2018-ban. 

Szaúd-Arábia azt szeretné, hogy az amerikai ExxonMobil, a kínai Sinopec és a brit BP is vásároljon részesedést az állami Aramco olajcégből a tervezett 5 százalékos nyilvános részványkibocsátás alkalmával - idézi a Telegraph-ban megjelent riportot a CNBC

A brit lap információi szerint az Aramco részvényeit három tőzsdén, New Yorkban, Londonban és Hong Kongban lehet majd megvásárolni. A tervezett részvénykibocsátás a valaha volt legnagyobb ilyen tőzsdei ügylet lesz és várhatóan 2017-ben, vagy 2018-ban kerülhet rá sor. 

A kibocsátást először Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg jelentette be áprilisban, amikor nyilvánosságra hozták az ország új középtávú gazdaságstratégiáját. Ennek legfőbb eleme, hogy 2030-ra Szaúd-Arábia teljesen függetlenné válna az olajtól. 

A Saudi Aramco olajvállalat értékét 2 billió dollárra becsülik, az eladásra kínált rész értéke pedig 100-150 milliárd dollár körül van. Az ország bevételeinek nagy része az energiahordozók exportjából származik és ebben az Aramco jár az élen. Az olajárak másfél éve tartó zuhanása miatt azonban az olajmonarchia 2015-re 98 milliárd dolláros költségvetési deficitet halmozott fel. 

Forrás: CNBC