Vállalatok

Iránnak szól az új szaúdi energiaminiszter kinevezése

NRGreport | 2016.05.09. 08:49

Szaúd-Arábia hétvégén leváltotta húsz éve hivatalban lévő energiaügyi miniszterét. A lépés újabb egyértelmű jele az egyre növekvő hatalmú koronaherceg, Mohammed bin Salman megerősödésének, illetve az Iránnal szemben feszültség növekedésének. 

Egy szombaton közzétett szaúdi királyi dekrétum leváltotta az 1995 óta hivatalban lévő, nagy nemzetközi elismerésnek örvendő energiaminisztert, Ali al-Naimit és helyére az állami olajvállalat, az Aramco elnökét, Khalid al-Falih-t nevezték ki. 

A vezetőcsere a legtöbb piaci szakértő szerint várható volt, mivel al-Naimi szakmai tekintélye jelentős csorbát szenvedett az áprilisi sikertelen dohai olajcsúcson, ahol az OPEC tagországai végül úgy döntöttek, nem fagyasztják be a kitermelést a januári szinteken. 

A találkozót megelőzően az al-Naimi által is hangoztatott hivatalos szaúdi álláspont még a befagyasztás támogatásáról szólt, de az utolsó pillanatban – elsősorban az egyre növekvő befolyással bíró koronaherceg, Mohammed bin Salman nyomására – az olajkartellt irányító monarchia végül teljes fordulatott vett és azt közölte, hogy Irán részvétele nélkül nem képzelhető el semmiféle megállapodás. A nemzetközi szankciók alól nemrégiben felszabaduló Irán korábban közölte, hogy nem fűződik érdeke a termelés korlátozásához. 

(Khalid al Falih, az új energiaminiszter)

Elemzők szerint az új miniszter kinevezése nem kizárólag az olajról és az olajmonarchia piaci részesedésének megőrzéséről szól, hanem sokkal inkább a szaúdi uralkodóházon belüli irányváltásról és nem utolsó sorban az Iránnal szembeni növekvő feszültségről. 

Helima Croft, az RBC Capital Markets vezető elemzője szerint a minisztercsere Mohammed bin Salman koronaherceg hatalma megszilárdulásának is jele. Az új miniszter személyében egy hozzáértő technokrata került a posztra, akinek ugyanakkor aligha lesz elődjéhez hasonló függetlensége ebben a pozícióban – véli a szakértő. Ehhez még hozzájjön az is, hogy bin Salman sokkal elkötelezettebb az ország olajfüggőségének megszüntetése és az Iránnal szembeni piaci részesedés megőrzése mellett, mint amennyire érdekelt az olajárak emelkedésében. Croft szerint az új miniszter személye is azt jelzi, hogy olajügyekben is a végső döntést ezután bin Salman hozza majd meg. 

A szintén OPEC-tag és nem mellékesen siíta vezetésű Irán, valamint a konzervatív szunnita Szaúd-Arábia közötti ellenségeskedés évtizedes múltra tekint vissza és a mostani minisztercsere, illetve bin Salman hatalmának megerősítése a konflikutus intenzívebbé válását vetíti előre a közeljövőben. 

Az olajpiacok 2 százalékos erősödéssel kezdték a hétfői kereskedési napot, de ez elsősorban egyelőre nem a szaúdi vezetőváltásnak, hanem a drámai kanadai erdőtűznek köszönhető – írja a CNBC.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.