Vállalatok

Dől az orosz energia a Krímbe

NRGreport | 2016.05.11. 15:14

Oroszország üzembe helyezte a krími energiahíd negyedik ágát szerdán.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban, az Oroszország és az Ukrajnától több mint két éve elcsatolt Krím félsziget közötti energiahíd negyedik ágának bekapcsolásakor elmondta: a félsziget energiarendszerének korszerűsítésére Moszkva 2020-ig további több mint 50 milliárd rubelt (mintegy 209 milliárd forint) fordít.

Emlékeztetett rá, hogy Szimferopolban és Szevasztopolban is erőmű épül, amelyek 2017 szeptemberében 470 megawattóra (MW), egy évre rá pedig kétszer annyi energiát fognak termelni.

Az elnök gratulált a Kercsi-szoroson áthaladó, a legújabb műszaki megoldásokon alapuló 800 MW-os kapacitású energiahíd létrehozóinak. A negyedik ág üzembe helyezését május elejére tervezték, de a munkálatokat akadályozta az időjárás.

Oroszország kész bármilyen blokádot, nemcsak egy energetikait átszakítani, ha valakinek kedve támad "megtornáztatnia" őt – hangoztatta Vlagyimir Putyin. Szólt arról is, hogy a krími gazdaság fejlesztésére 2018-ig jelentős infrastrukturális tartalékot hoznak létre.

A Krím november 22-én áram nélkül maradt, miután a tartóoszlopok felrobbantásának következtében mind a négy Ukrajnából érkező villanyvezeték üzemképtelenné vált. A félszigeten szükségállapotot vezettek be. A helyi energiaellátás azt követően kezdett el javulni, hogy december 2-án üzembe helyezték a krasznodári körzetből induló energiahíd első, majd december 15-én a második ágát. A harmadik ág április 14-re készült el.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.