NRGreport
Menü

Oroszország elvesztette a dél-európai gázfolyosót

2020-ra épül meg a Törökországot Olaszországgal összekötő dél-európai Transz-Adria gázvezeték. A beruházással egy évek óta húzódó háború ér véget, amely Oroszország vereségét jelenti a déli gázfolyósó birtoklásáért zajló küzdelemben és nem utolsó sorban az új vezetékkel csökken Európa gázfüggősége is. 

Évekig tartó viták és politikai játszmák után megvalósulni látszik az egyik legnagyobb európai gázfejlesztés, a törökországi TANAP gázvezetéket Olaszországgal összekötő, Görögországon, valamint az Adriai-tenger alatt húzódó Transz-Adria gázvezeték, a TAP. Az új vezetékkel Európa egy lépéssel közelebb kerül az orosz gáztól való függetlenedéshez. 

A Transz-Adria gázvezeték a Kaszpi-tengeri gázmezőket köti majd össze az európai piacokkal. A vezetékhálózat Azerbajdzsánból indul és az első szakasza, a Dél-Kaukázusi gázvezeték az itteni Shah Deniz-2 gázmezőről szállít földgázt a török határra. Innen a gáz a Transz-Anatóliaia vezetéken (TANAP) halad tovább a török-görög határig, ahonnan pedig az újonnan építendő Transz-Adria vezetéken szállítják tovább Olaszországba. 

(A TANAP és a TAP gázvezetékek útvonala a Kaszpi-tengertől Olaszországig - forrás: Oilprice.com)

A vezeték az úgynevezett Déli folyosó része. Európa évek óta szorgalmazza egy nagy gázvezeték megépítését Dél-Európában, hogy ennek segítségével csökkenjen az orosz gázfüggőség. A TAP azonban nem az elsődeleges verzió volt: az EU kezdetben a Nabucco vezetéket preferálta, ami a kaszpi gázt nem Olaszországon, hanem a Balkánon és Közép-Európán keresztül juttatta volna a nyugat-európai felvevőpiacokig. 

Ezt a tervet Oroszország egy saját dél-európai útvonallal próbálta megtorpedózni, ez volt a Déli Áramlat, ami a Fekete-tenger területén lévő gázmezőkről Bulgárián keresztül szállította volna Európába az orosz gázt. Az európai szabályozó hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy ezt a tervet meghiúsítsák, elsősorban a vezeték versenyellenes voltára hivatkozva. 

A Déli Áramlat kudarcát és Oroszország krími agresszióját követően Moszkva előállt a Török Áramlat nevű vezeték koncepciójával, amelyen orosz gáz érkezett volna előbb Törökországba, majd innen Dél-Európába. A terv azonban ténylegesen csak terv maradt, mivel közben az Oroszország és Törökország közötti diplomáciai csatározások és nem utolsó sorban a tervezett vezeték költségei és finanszírozása körüli bizonytalanságok miatt az építkezés el sem kezdődött. 

A nagy gázvezeték háborút tehát végül a török-görög-olasz útvonal, azaz a TAP-vezeték megépítése és a TANAP-vezetékkel való összekötése nyerte. Az építkezést hivatalosan kedden jelentették be a görögországi Thesszalonikiben. Az építkezés évekig tart majd, de amint a 45 milliárd dolláros projekt 2020-ban elkészül, évi 10 milliárd köbméter kaszpi gáz juthat el Európába. 

Az aláírási ceremónián az összes résztvevő ország, Grúzia, Azerbajdzsán, Albánia a legmagasabb szinten képviseltette magát, sőt jelen voltak az EU és még az amerikai külügyminisztérium képviselői is. Mindegyik jelenlévő más-más okból támogatja a beruházást. A két fő beruházó, a brit British Petrol és az azeri állami SOCAR természetesen a várható profit szempontjából érdekelt, az egyes kormányok az építkezésben és a tranzitdíjakban látják a lehetőségeket, Görögország pedig azt reméli a vezeték építésétől, hogy lökést ad az adósságoktól elhalmozott görög gazdaság számára. 

Az Egyesült Államok szemszögéből a TAP megépítése azt jelenti, hogy csökken Európa függősége és kiszolgáltatottsága Oroszországgal szemben, ami felér egy hatalmas geopolitikai győzelemmel. John Kerry, amerikai külügyminiszter külön gratuláló levelet is küldött Alexisz Ciprasz, görög miniszterelnöknek, amelyben a vezetéket az európai energiabiztonság szempontjából is jelentős beruházásnak, és fontos lépésnek nevezi a tervezett Energiaunió felé vezető úton - írja az Oilprice.com

Forrás: OIlprice.com