NRGreport
Menü

Szijjártó: közös megoldás lesz a Mol-INA ügyre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország és Horvátország stratégiai viszonyának fontosságáról, Miro Kovac horvát külügyminiszter pedig arról beszélt csütörtökön Brüsszelben horvát újságíróknak, hogy a két ország közös megoldást talál az INA-val kapcsolatos kérdésekre.

Az újságírók azután kérdezték a Mol-INA-üggyel kapcsolatban a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán részt vevő két politikust, hogy a héten a horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt a Mol magyar olajtársaság lobbicégével. Horvátországban arról is heves vita folyik az utóbbi hetekben, hogy Zágrábnak szabad-e elállnia a döntőbírósági eljárástól Mol-INA-ügyben, vagy anélkül kell folytatnia a tárgyalásokat.

Szijjártó Péter horvát sajtóbeszámolók szerint elmondta, hogy a Mol Nyrt. stratégiailag kiemelt magyar vállalat, ezért nagyon fontos Magyarország számára, hogy korrektül és tisztességesen viszonyuljon azokhoz az országokhoz, amelyekben aktívan működik. Hozzátette: Magyarország ugyanakkor elvárja, hogy Horvátország tiszteletben tartsa a nemzetközi és a nemzeti törvényeket.

A magyar tárcavezető a horvát újságíróknak a Mol horvátországi érdekeltségeivel kapcsolatos kérdéseire azt válaszolta: nem szeretne mélyebben foglalkozni a problémával, mert nem akarja tovább élezni a már így is feszült helyzetet. Kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy Horvátországgal konstruktív és stratégiai együttműködést alakítson ki. 

"Nem véletlenül, hanem tudatosan tettünk azért, hogy Horvátország mielőbb beléphessen az Európai Unióba, és nem értjük, egyes politikusok miért próbálják meg elmélyíteni az ügyet a két ország között" - hangsúlyozta.

Szijjártó szerint a jelenlegi (a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség és a Híd Függetlenek Listája alkotta) horvát kormánnyal nagyon jó a viszony, és meg fogják oldani a problémákat, míg az előző szociáldemokrata kormány és annak miniszterelnöke miatt mélypontra került a két ország kapcsolata.

Miro Kovac horvát külügyminisztert a sajtónak úgy nyilatkozott, Horvátország javított viszonyán Magyarországgal, a kommunikáció is normalizálódott a két ország között.

"Horvátországnak megvannak a saját nemzeti érdekei, az INA horvát olajipari vállalatban is, és Magyarországnak is megvannak a saját érdekeltségei" - fogalmazott. Hozzáfűzte: biztos benne, hogy a két ország közös megoldást talál az INA-val kapcsolatos kérdésekre, de nem a médián keresztül, hanem a kormányok közötti kétoldalú megbeszélések útján.

Forrás: MTI