NRGreport
Menü

Drágább olajra számít a Goldman Sachs és a Danske

Emelték a kőolaj idei átlagárára vonatkozó előrejelzésüket a Goldman Sachs globális befektetési bankcsoport és a Danske Bank, a legnagyobb dániai pénzintézet elemzői a sajtóban hétfőn ismertetett elemzésükben.

A Goldman Sachs szakértői arra számítanak, hogy idén 45 dollárra, jövőre pedig 53 dollárra emelkedik az átlagár. Az előző prognózisban az idei évre 38 dolláros átlagárat jósoltak, a következő évre 58 dollárt, ami viszont több a friss előrejelzésben szereplő értéknél. A 2018-as évre változatlanul 60 dolláros átlagárat várnak az elemzők.

A Goldman Sachs várakozásai szerint az idei év második felében 50-60 dollár között lesz az olaj hordónkénti (159 liter) átlagára. 

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj várható idei átlagárát 39 dollárról 45 dollárra emelték, a jövő évit viszont 60 dollárról 55 dollárra csökkentették a Goldman elemzői. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta esetében 38 dollárról 45 dollárra emelték az idei átlagárra vonatkozó előrejelzést, míg a jövő évit 58 dollárról 53 dollárra mérsékelték. 

A Danske Bank elemzői arra számítanak, hogy idén 44 dollárra, jövőre pedig 54 dollárra növekszik a Brent átlagára. Az előző prognózisukban még 41, illetve 52 dolláros átlagárral számoltak. Az emelést azzal indokolták, hogy az idei év vége felé és 2017-ben tovább kell javulniuk a fundamentális tényezőknek az olajpiacon.

Hétfőn csökkent az olaj ára az erős dollár miatt, valamint azért, mert a szállításokat csökkentő váratlan tényezők dacára is makacsul kitart az erős túlkínálat.

Közép-európai idő szerint háromnegyed 12 körül a Brent júliusi szállításra hordónként (159 liter) 48,38 dollárba került, 34 centtel, 0,70 százalékkal volt olcsóbb az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Ugyanekkor a New York-i árupiacon a WTI ára júliusi szállításra hordónként 44 centtel, 0,91 százalékkal, 47,97 dollárra esett.

Forrás: MTI