NRGreport
Menü

Robusztus növekedés az MVM-nél

Vállalatok | V. Zs. | 2016-05-25 13:54

Rendkívül eredményes évet zárt tavaly az MVM Csoport, története legnagyobb, 1266,5 milliárd forintos árbevételét produkálta. A társaságcsoport új, középtávú stratégiája mentén növelné tovább eredményességét, melynek központjában a szolgáltatások bővítése és új piacokra történő belépés áll.

Előző évi árbevételénél 71,7 milliárd forinttal magasabb, eddigi történetének legmagasabb árbevételét érte el az MVM Csoport, 1266,5 milliárddal zárta az évet. A 107,5 milliárd forintos EBITDA szintén több - 4,2 milliárd forinttal - mint a 2014-ben könyvelt érték. A társaságcsoport 120 milliárd forintot fizetett be a magyar költségvetésbe különböző adónemekben és díjakban, mondta Kóbor György, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese a csoport eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

Az eredmények nyilvánosságra hozatala mellett a csoport vezetői ismertették a cég új, középtávú stratégiáját, melynek célja, hogy jelenlegi tevékenységének fenntartásával, hatékonyabbá tételével, a csoport számára új tevékenységek, területek integrációjával és földrajzi terjeszkedéssel a társaságcsoport európai szinten versenyképes és meghatározó energetikai nagyvállalatává váljon.

Az új, hat lépéses stratégia eredményeképpen jelenlegi üzemi eredményét a csoport 2020-ra meg kívánja duplázni, mondta Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. A stratégiára azért van szükség, mert a világ masszívan megváltozott, s az eddig tradicionális termelő és forgalmazóként működő társaságnak lépést kell tartania, mondta Csiba. A cégcsoport célja olcsó, megfizethető és fenntartható módon energiát nyújtani a magyar fogyasztóknak legyen szó lakosság vagy B2B ügyfelekről, folytatta.

Az új stratégia kiemelt elemei között van a működési kiválóság fejlesztése, ami az egyes folyamatok racionalizálását (is) jelenti, s melynek része a felkészülés az alacsonyabb energiaárakra. Fontos a partnerség keresése az ellátásbiztonság támogatása érdekében, a csoport aktívan részt kíván venni minden olyan biztonsági koncepció létrehozásában, amelyeket mi fogunk végrehajtani, s tanácsainkkal támogatni a döntéshozókat, mondta Csiba.

Az értéklánc optimalizációja és jelenlét a növekedési területeken a harmadik cél, az egyes területek közötti szinergiákat kihasználva lehetőség szerint olcsóbban kell energiát szolgáltatni. A megújuló energiák terén is bővülést tervez a csoport, a jelenlegi szélpark és PV erőmű mellett a stratégia tartalmazza, hogy milyen megújulókkal, milyen nagyságrendben mely országokban kívánunk foglalkozni, mondta az elnök.

Az innováció proaktív támogatása és energetikához kapcsolódó szolgáltatások értékesítése a következő fontos cél. Ide tartozik a megújulók fejlesztése, földrajzi növekedés, professzionális és versenyképes műszaki, ICT és egyéb kiegészítő szolgáltatások kialakítása a csoporton belül és kívül. Számos olyan terület van, amivel eddig nem foglalkoztunk, de meghatározó lesz az energetikában, olyan kérdésekre is választ keresünk, mint például az energiatárolás kérdése, mondta Csiba.

Alapvető cél, hogy ne a határokhoz kössük működésünket, mondta Csiba, utalva a csoport regionális növekedési stratégiájára, ami alatt főként a környező országokat érti. A fő cél a külföldről származó árbevétel növelése és nemzetközi szinten jelentős energetikai vállalat létesítése. Már ma is számos területen jelen vagyunk külföldön, s meglévő tudásunkat tovább értékesíthetjük, mondta Csiba. Újságírói kérdésre példaként Szaúd-Arábiát hozta, ahol a cégcsoport hálózatépítésben évek felhalmozódott know-how-ját kamatoztatnák.

A lépések eredményeképpen a cégcsoport célja, hogy 2020-ig megduplázza üzemi árbevételét, amely terveik szerint 200 milliárd forint körül lesz, oly módón, hogy a nettó adósság és EBIDTA aránya 3% alatt, az OPEX/CAPEX megtakarítás 10% alatt maradjon. Nincs finanszírozási nyomás, adósságcsökkentési kényszer jelenleg az MVM-ben, mondta Kóbor, a stratégiát ezért meg tudjuk valósítani: saját forrásból és növekedésből generált forrásokból szeretnénk finanszírozni.

Magyarország energiabiztonsága alapvetően az MVM kezében van, szeretnének minden lépést megtenni annak érdekében, hogy az ellátásbiztonság a jelenlegi, vagy még magasabb szinten legyen, mondta az elnök-vezérigazgató. Aktívan részt kívánnak venni minden olyan energiabiztonsági koncepció kialakításában, amit nagyrészt az MVM-nek kell végrehajtani - tette hozzá Csiba Péter.

Kitért arra is, hogy az energiaszektorban esnek a termékek árai, a hatékony növekedéshez meg kell keresni a társaságcsoport racionalizálási lehetőségeit, és lehetőség szerint olcsóbban kell szolgáltatni.

V. Zs. | Forrás: NRGreport