NRGreport
Menü

EP: növelni kell a fogyasztók vásárlóerejét

Meg kell erősíteni a fogyasztók energiapiaci helyzetét - áll egy csütörtökön elfogadott európai parlamenti állásfoglalásban. Az "Új megállapodás a fogyasztókért" című anyag kollektív vásárlást, "háztáji energiatermelést", jobb ár-összehasonlító módszereket és könnyebb szolgáltató- és tarifa-váltást javasol.

Az Európai Bizottság Energiaunióval kapcsolatos jogszabályjavaslataihoz készített nem kötelező érvényű állásfoglalásban a képviselők Uniós alapok segítségével, a hatékonyságra fókuszálva csillapítanák az energiaszegénységet.

"50 millió európai él energiaszegénységben. Rengeteg embert tartanak fogva úgynevezett alvó energiaszerződések, amiből a fogyasztók ha szolgáltatót akarnak váltani csak tetemes díj ellenében tudnak szabadulni. Azt akarom, hogy a szolgáltatók nyújtsanak megfelelő tájékoztatást a legolcsóbb tarifákról és csökkentsék az említett költséget. 2016-ban Európában nem szabad hagyni, hogy bárkinek választania kelljen a fűtés és az evés között" - mondta Theresa Griffin jelentéstevő (S&D, Nagy-Britannia).  

A képviselők a következőket javasolják, hogy a fogyasztók energiapiaci helyzetének erősítésére:

  • olyan új üzleti modellek bevezetése, mint például a kollektív vásárlási rendszerek; innovatív pénzügyi eszközök a "háztáji", vagyis saját energiai-termelés elősegítésére (pl. napenergiával) és a megtermelt energia minél hatékonyabb felhasználása
  • a háztáji energiatermelés adminisztratív akadályainak csökkentése
  • kedvezőbb lakhatási feltételek olyan társasházi bérlőknek és lakóknak az otthoni energiatermelés és hatékonyság növelésére
  • Világos árazás, összehasonlítható tarifák

A képviselők javaslatai az energiaárak átláthatóbbá tételére:

  • gyakrabb számlázás és könnyebben érthető szerződések
  • könnyű hozzáférés a fogyasztási adatokhoz és költségekre vonatkozó információkhoz
  • a fogyasztók hozzásegítése ahhoz, hogy internet-hozzáférés és speciális készségek nélkül is össze tudják hasonlítani a különböző szolgáltatók árait és el tudják dönteni, megéri-e váltaniuk. Az ár-összehasonlítási módszereknek függetlennek, naprakésznek és könnyen érthetőnek kell lenniük, és a fogyasztóknak vagy a számlán vagy amellett kell kézhez kapniuk. Fontos továbbá, hogy tartalmazzák az ügyfél számára legkedvezőbb tarifacsomagokat és maga a csomagváltás a lehető legegyszerűbb legyen és ne kelljen semmilyen büntetést fizetni.
  • a fogyasztási csúcsokat és nyugalmi időszakokat tükröző dinamikus árazás bevezetése átlátható, összehasonlítható és világosan elmagyarázott árakkal
  • Intelligens hálózatok és készülékek fejlesztése, amelyek automatizálják az energiaszükséglet menedzselését

Az energiaszegényég kezelése

Az energiaszegénység problémáját a gyökerénél kell kezelni - szögezték le a képviselők, akik az alacsony jövedelmű háztartások támogatására Uniós forrásokat mozgósítanának az energiahatékonyság és háztáji energiatermelés előmozdítása érdekében. “A jól célzott szociális tarifák létfontosságúak az alacsony jövedelmű, sérülékeny háztartások számára, ezért elő kell mozdítani elterjedésüket" - olvasható az állásfoglalásban.

Következő lépések 

A szerdai plenáris vitában Maroš Šefčovič uniós biztos azt mondta, hogy a Bizottság szeptemberben fogja bemutatni az energiahatékonyságra és a piaci tervezésre vonatkozó törvényhozási javaslatait, valamivel később pedig a megújulókra vonatkozó javaslatokat, az energiaárakkal kapcsolatos jelentést és 2018-ban az energiaszegénység monitoringjával kapcsolatos anyagot.

Forrás: Európai Parlament