NRGreport
Menü

Aradszki: a cseppfolyós földgáz elterjedése növelné Európa ellátásbiztonságát

A cseppfolyós földgáz (LNG) elterjedése növelné Európa energiaellátásának biztonságát - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkár.

Aradszki András az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában elmondta: meg kell vizsgálni uniós és régiós szinten, hogy az LNG-nek milyen szerepe lehet az ellátásbiztonságban, a piaci verseny kialakításában.

Az államtitkár szerint LNG-bőség lesz Európában, és ennek fogadására fel kell készülni, Nyugat-Európa ebben a tekintetben jobb helyzetben van Kelet-Európánál.

A közép- és dél-európai országok a határkeresztező vezetékek megépítésével közelítenék a nyugat-európai infrastruktúrát, és ha lesz ebben a térségben LNG-terminál, akkor reális alternatíva az ellátás cseppfolyós földgázzal - mondta.

Szerinte a Duna Stratégia az LNG-fejlesztési potenciál megteremtéséről is szól. Jelezte: folyamatosan tárgyalnak a horvát partnerrel arról, hogy a Krk-szigeti LNG-terminál megépítésénél a Magyarország felé jövő gázvezeték legyen alkalmas nagyobb mennyiségű cseppfolyós földgáz behozatalára.

Van lehetőség az előrelépésre, az infrastruktúrát kell kiépíteni, és ha ez megvalósul, Európának ez a része is tudja élvezni az LNG nyújtotta alternatívát, árletörő, piacot erősítő hatását - tette hozzá az államtitkár.

Forrás: MTI