NRGreport
Menü

Teslába fektet a Ferida Zrt.

Májusban egymillió dollár értékben jegyzett Tesla-kötvényeket a Pallas Athéné-alapítványok által alapított Ferida Zrt. - derítette ki a Magyar Narancs. A lap szerint egy hónap alatt 8,5 milliárd forintos portfóliót épített ki a befektetési cég.

Az MNB alapítványai hozták létre azt a befektetési céget, amely 20 milliárd forintos vagyont fektethet be állampapírokba, részvényekbe és kötvényekbe – ez a Ferida Zrt. A Magyar Narancs kikérte az eddigi befektetések adatait, eszerint társaság május közepéig 16 millió dollár, 12 millió euró és egymillió svájci frank értékben fektetett be pénzt - tudta meg a Magyar Naracs.

Újdonság a jelenlegi adatok alapján az, hogy a magyar állam és a nemzetközi pénzintézetek mellett a Ferida technológiai cégek papírjait is elkezdte vásárolni. Május közepén az elektromos autókat gyártó Tesla Motors kötvényeiből egymillió dollár névértékben jegyzett papírokat, az internetes televíziós szolgáltatást nyújtó Netflix kötvényeiből pedig félmillió dollárnyit vett.

(A társaság portfoliójában a legnagyobb részt a banki papírok jelentik: 4,4 milliárd forint értékben van Raiffeisen, Erste, Barclays, Commerzbank és az RBS kötvény, de jelentős összegeket fektetett az alapítványi cég magyar állami papírokba is, lejegyzett 5 millió dollárnyi államkötvényt is. A magánvállalkozások közül a legtöbb pénzt - névértéken mintegy 1,2 milliárd forintot – a Mol papírjaiba fektette a társaság.)