Fenntarthatóság

Korlátozzák a megújulók felhasználását Németországban

NRGreport | 2016.06.01. 11:29

Csökkentik és felső határhoz kötik a megújuló energiaforrások használatát Németországban – idézi az Index a Deutsche Welle cikkét. 

A német kormány tizenhat tartományi vezetéssel kötött megállapodást arról, hogy korlátozni kell a megújuló, elsősorban a szélenergiából származó elektromos áram hálózatra kötését. Az állami támogatások miatt egyre nagyobb mennyiségű áram kerül a hálózatba a megújulókból, ami növeli az áramköltségeket és a hálózatok terhelése is drámaian nőtt. 

A megújulók esetében az a probléma, hogy a hagyományos erőművi áramtermeléshez képest sokkal nehezebben lehet szabályozni a termelést, az időjárás változása pedig nagy kilengéseket okoz a rendszerben. 

A megállapodás értelmében éves szinten 2,8 gigawattban korlátozták a hálózatra kapcsolható, szélenergiából származó elektromos áramot. Külön korlátozások vonatkoznak egyes észak-németországi tartományokra, ahol az átlagosnál nagyobb a szélenergia részaránya a termelésben – írjra az Index. 

A német kormány 2025-re 40-45 százalékra szeretné növelni a zöld energiaforrások által megtermelt villamos energia részarányát. Ez jelenleg 30 százalék körül van. A szövetségi kormány célja az is, hogy az EU elvárásainak megfelelően a különböző tendereken a szél és a napenergia népszerűsítését összekapcsolja – írja a Deutsche Welle. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.