Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Elemzők szerint az OPEC-nek gyakorlatilag vége

NRGreport | 2016.06.06. 09:34

Iparági elemzők egyöntetűen úgy vélik, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) mostantól egy diszfunkcionális szervezetnek tekinthető, amely a bécsi találkozó kudarcával elvesztette tényleges befolyását – írja a CNBC. 

Az OPEC múlt heti bécsi találkozója teljes kudarccal végződött: a szervezet irányítóinak nem sikerült megállapodniuk a kitermelési szintek korlátozásában, ami azt jelenti, hogy az eddigi stratégia sem változott. Az olajkartell továbbra is rekord mennyiségben termel a 2014 óta tartó olajáresés ellenére. 

A CNBC-nek adott interjújában Fadel Gheit, az Oppenheimer vezető elemzője meglehetősen sarkosan fogalmazott: Az OPEC-nek befellegzett, az OPEC-nek vége – mondta. 

A bécsi találkozó rövid időn belül a második kudarccal végződő fontos esemény volt, ugyanis idén áprilisban Dohában szintén nem sikerült megegyezésre jutni a kitermelési szintek befagyasztásáról. A dohai találkozót még nagy várakozás előzte meg, de a szakértők többsége a bécsi üléstől nem várt valós eredményt. 

A bécsi kudarc Daniel Yergin, az IHS alelnöke szerint egyszerűen azt jelenti, hogy a piac ellenőrzését és kontrollját maga a piac vette át az olajkartell helyett. Így véli Gheit is, aki szerint a közeljövőben a piac határozza majd meg az olaj mindenkori árát. Az olajárak szerinte a következő 6-12 hónapban a 60-65 dolláros szinten stabilizálódnak. Akik szerint a 80-90, vagy akár a 100 dolláros szint reális lehet a következő hónapokban, azok illúziókat kergetnek. 

A szakértő szerint a kutatással és kitermeléssel foglalkozó amerikai cégeknek most jöhet el az idejük, ugyanis, amikor az olajárak a mélyben voltak, ezek a cégek kreatív megoldásokkal csökkentették költségeiket és növelték a hatékonyságot. A jelenlegi 50 dollár körüli árfolyam viszont már az a szint, ahol ezeknek a cégeknek is megéri a kitermelés újraindítása, így valószínűleg már túljutottak a kritikus ponton. A 60-65 dollár körüli áraknál már profitábilissá válik a kitermelés ezen vállalatok számára – idézi az elemzőt a CNBC.

  NRGreport
Címkék
#kőolajkitermelés   #olajár   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.