NRGreport
Menü

A módosított OMP nem kedvez a megújulóknak

A MANAP Iparági Egyesület támogat minden energiakorszerűsítési rendszert és pályázatot Magyarországon, de jelentős visszalépésként értékeli, hogy a megújuló energiák hasznosítása háttérbe szorult a pályázat módosításával.

2016. június 1-jén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében ismertette az Otthon Melege Pályázat új szabályait, amelyek szerint ezentúl az elszámolható költségek legalább 45 százaléka akkor is igényelhető, ha a pályázó nem épít ki megújuló energiát hasznosító rendszert. A MANAP Iparági Egyesület elnöksége messzemenőkig támogat minden energiakorszerűsítési rendszert és pályázatot Magyarországon, ugyanakkor jelentős visszalépésként értékeli, hogy a megújuló energiák (nap, szél, biomassza, stb.) hasznosítása háttérbe szorult a pályázat módosításával – közölte az egyesület.

A MANAP elnöksége csalódottan olvasta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2016. június 1-jén kiadott közleményében, hogy ezentúl az Otthon Melege Pályázat nem kezeli kiemelt célként a megújuló energiák hasznosítását a lakosság energiahatékonysági fejlesztéseinél. Korábban ugyanis az elszámolható költségek 45 százaléka, legfeljebb 1,5 millió forint eddig abban az esetben volt igényelhető, ha a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztés mellett legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert is kiépít. A módosítás szerint akkor is jár a támogatás, ha a támogatott beruházásban kettő vagy több energiahatékonysági fejlesztést valósítanak meg megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése nélkül.

 További változás, hogy egyszerűbbé váltak a szükséges csatolandó mellékletek és az elszámoláshoz szükséges dokumentumok és meghosszabbodott a felkészülési időszak is: a támogatási kérelmeket 2016. augusztus 15-től a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatják be a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek.

„Igazán sajnálatos, hogy az eddigi komplex szemléletet felváltotta egy új, amely ezentúl arra ösztökéli a pályázókat, hogy a hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére korlátozzák ingatlanuk energiahatékonysági fejlesztését, és így a megújuló energiaforrások kiépítése egyértelműen háttérbe szorul. Természetesen ismerve a hazai ingatlanok állapotát, ezek fontos fejlesztések, ám a megújuló energiaforrások költségcsökkentő és környezetet nem terhelő bővítése így lelassul.” – mondta Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke.

„Minden pályázatnál örömteli fejlemény, ha az elszámolható költségek köre bővül, és az adminisztráció egyszerűsödik, ám a néhány ezer ingatlan felújítását támogató pályázatra való felkészülési idő meghosszabbításával az eddigi határidőket komolyan vevő, felkészült pályázók hátrányba kerülnek a szűkös keret miatt, illetve az érintett energiahatékonysággal foglalkozó kis- és középvállalkozások – a pályázati rendszer időigényét ismerve – a téli fűtési szezon kezdetéig aligha végeznek a kivitelezésekkel.” – tette hozzá a MANAP elnöke.

Forrás: NRGreport