Címlap

Felgyorsítja a horvát kormány az úszó LNG-terminál építését

NRGreport | 2016.06.10. 07:00

A horvát kormány arról döntött, hogy felgyorsítja a csökkentett kapacitású, úszó LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) építésének előkészületeit Krk szigetén – közölte a horvát közszolgálati rádió.

Tomislav Panenic gazdasági miniszter a kormányülésen elmondta, hogy nagyon fontos projektről van szó Horvátország és Európa számára is. Az LNG-terminál négy fázisban készül el, most az első fázis előkészületeire kell koncentrálni – hangsúlyozta.

Tihomir Oreskovic kormányfő arról beszélt, hogy reményei szerint a befektetőkkel már 60-90 napon belül aláírhatják a szerződéseket.

Európai tervek szerint 2019-re kellene elkészülnie az adriai cseppfolyósgáz-terminálnak, amely 630 millió eurós beruházással, évi 6 milliárd köbméteres kapacitással épülne meg. Az Európai Unió 5 millió euróval támogatta a cseppfolyósgáz-terminál műszaki dokumentációjának kidolgozását, a másik 5 millió eurót Horvátországnak kellett állnia. Ezzel szemben az úszó cseppfolyósgáz-terminál 2 milliárd köbméter kapacitással épül meg, és 2018-ra lesz működőképes.

Panenic korábban újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy ebben a pillanatban nincs szükség egy nagy kapacitású szárazföldi LNG-terminálra. Először el kell terjednie az LNG használatának, csak azután lehet az úszó terminált átalakítani szárazföldivé – mondta.

A kabinet továbbá felhatalmazta a gazdasági minisztert, hogy aláírja a szerződéseket három vállalattal az olaj- és gázlelőhely feltárására és kitermelésére a szárazföldön. Egy-egy koncessziót az INA, a Mol Nyrt. magyar olajipari vállalat és a horvát állam tulajdonában álló olajipari vállalat, valamint az Oando nevű nigériai székhelyű olajipari vállalat kapott, négyet pedig a kanadai székhelyű energiaipari csoport horvát leányvállalata, a Vermilion.

Paneneic szerint fontos befektetésekről van szó, amelytől 88 millió euró ( 26 milliárd forint) bevételt vár az ország, valamint új munkahelyek teremtését, főleg Szlavóniában.

Az előző horvát kormány még tavaly júniusban döntött úgy, hogy az említett három vállalat koncessziós jogot kap a Dráva folyó mentén és a kelet-szlavóniai térségben lévő hat szárazföldi olaj- és gázlelőhely feltárására és kitermelésére. A 2014 nyarán kiírt tenderre 2015. február 18-ig lehetett jelentkezni. A hat mező kiterjedése 2100 és 2600 négyzetkilométer között mozog.

A szerződések aláírás a novemberi parlamenti választások miatt elhúzódott. Ugyanakkor jelenleg is politikai válság van az országban, és nagy valószínűséggel még az idén előrehozott választásokat tartanak Horvátországban.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.