NRGreport
Menü

METÁR: marad a szélenergiával szembeni szigor

Szabályozás | Végh Zsófia | 2016-06-10 10:40

Sok a kérdőjel az évek óta várt, és végre elkészült megújulókat támogató rendszer, a METÁR bevezetésénél, még az Európai Bizottság is kérhet módosításokat - derült ki a  Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont csütörtöki konferenciáján. A szélenergiás projektnél az egy megawatt alatti beruházások is kizárólag pályáztatással nyerhetnek támogatást.​

Végszavazás előtt áll a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia támogatás, a METÁR bevezetése. Az évek óta fel-felbukkanó keretrendszer javaslat, mely az érvényben lévő Kötelező Átvételi Rendszert (KÁT) váltja/egészíti ki, végül uniós nyomásra jöhet létre. Egy irányelv szerint ugyanis 2017-től az új szisztéma szerint kell a megújuló termelést szabályozni. „Ha végre rábólint a parlament, akkor az Isten sem ment meg minket attól, hogy jövő január elsejétől elindítsuk” - mondta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) által a téma apropóján szervezett konferencián, csütörtökön.

Az új támogatási programokra vonatkozó alapfeltételek

  • a támogatást a piaci áron felül fizetett felárként (prémium) kell nyújtani amennyiben a termelők a közvetlenül a piacon értékesítik a villamos energiát

  • a kedvezményezetteknek szokványos kiegyenlítési feladataik vannak, amennyiben vannak likvid, napon belüli piacok

  • intézedéseket kell hozni annak biztosítására, hogy a termelőket ne ösztönözze semmi arra, hogy negatívár esetén is termeljenek villamos energiát

  • új támogatás csak versenyeztetés ajánlattételi (tendereztetés) eljárásban nyerhető majd 2017-től

Forrás: NFM

Addig sok a tennivaló. Ha hétfőn el is fogadja a parlament, hátravan még egy bizottsági jóváhagyás, ami néhány szakértő szerint, nem biztos, hogy zökkenőmentesen zajlik majd. A Bizottság az közösségi energiapolitikát centralizáló törekvései miatt meg kérhet módosításokat (s nem csak Magyarországtól). Emellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell rendeletet alkotnia, ami egyebek között a pályáztatás feltételeit határozza meg. Ezután következik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), a hatóság határozza meg, hogy mit es milyen mértékben támogat, ezt is külön rendeletben. Itt van a kutya elásva, a számok ugyanis itt derülnek ki, mondta Szabó.

Az időzítés különösen lényeges. A megújulókba fektetni kívánók egy része már tűkön ül, alig várja, hogy pályázhasson. Korántsem biztos, hogy a minisztérium által vázolt menetrendet, mely szeptemberre (korábban nyárra) teszi a próbapályázatok indulását, tartani fogják. A MEKH illetékesei szerint a hivatal még nem kapott megfelelő anyagot a rendeletalkotásra, a pályázatás részletes kérdései nyitottak.

A MEKH által preferált kellő felkészülési időt adó ütemezést és jó gyakorlatot alapul véve, legalább hatvan nappal korábban kellene információt adni a pályázatokról, ami azt jelenti, hogy Brüsszelnek augusztusban kellene elfogadnia az anyagot. Augusztusban azonban az uniós döntéshozás pihen.

A pályázók az ütemezés mellett más részletekre is kíváncsiak. Nem dőlt el a kiírás gyakorisága, kiszámíthatósága, hogy több kisebb vagy kevés nagyobb pályázatot érdemes meghirdetni, hogy a kiírási mennyiségeket és korlátokat előre meghirdetik-e majd? Nem tudni, hogy milyen energiaforrásokat preferál majd az NFM. E kérdésben különösen változatos az egyes szereplők álláspontja. A REKK, aki több forgatókönyvet készített a lehetséges hatások kimutatására, a legjobb hatásokat egy technológia-semleges, illetve a piac által diktált verzióhoz társítja. Ellentétes véleményen van a szervezettel az MVM. Figyelembe véve az egyéb költségeket, melyek az egyes energiahordozókra rákerülnek, a gazdaságosság csökkenhet egy ilyen forgatókönyv esetén, mondta Szoboszlai Beáta, az MVM Stratégiai Tervezési Osztályának vezetője utalva az egyes technológiai szempontokra, rendszer követelményekre.  Érdemes elgondolkodni azon is, hogy a korábbi cselekvési tervvel megegyező mixhez ragaszkodunk vagy módosítjuk, tette hozzá.

Mivel a METÁR életbe léptetésének legfontosabb apropója az ország által vállalt 2020-as célok elérése, a gyorsan üzembe helyezhető rendszerek támogatása lenne célszerű. Előadásában Grabner Péter, a MEKH vezérigazgató-helyettese utalt a szélben és a napban rejlő lehetőségre, s ez utóbbi térnyerésére. A szél ugyanakkor továbbra sem tűnik a hazai energiapolitika kedvencének. A széllel szembeni szigor megmarad, mondta Grabner, reflektálva arra, hogy a szeles projektnél az egy megawatt alatti beruházások is kizárólag pályáztatással nyerhetnek támogatást. Az új szabályozás alkotásánál két elvet tartottunk szem előtt: hogy ne bántsuk a régi rendszereket, nekik a következő 25 évben is termelniük kell, s hogy gazdaságilag azok kapjanak előnyt, akiket saját energiapolitikánk es portfoliónk alapján preferálunk, mondta Szabó Zsolt. A szélerőművek nem feltétlenül ez utóbbi kategóriába tartoznak, tartják a szakemberek.

Figyelmet kell fordítani a nem mainstream technológiákra is, mert a jövőben meghatározóvá válhatnak, mondta Szoboszlai.  A társaság a hetekben hozta nyilvánosságra új, középtávú terveit, melyben komoly szerepet szánnak a megújulóknak. Az MVM kivitelezőként kisebb erőműveknél, demonstratív projekteket készítésekor közreműködik vagy projektek teljeskörű lebonyolítást is vállalja, mondta Szoboszlai.

METÁR-Pályázatok

Csak pályázat keretében kaphatnak támogatást:

1. az 1 MW-os és a feletti erőművek

  • kivéve demonstrációs projekteket

  • ha valamilyen technológiai újítást elsőként mutat be az EU-ban

2.Valamennyi szélerőmű.

Az egyéb erőművekre nem kötelező a tenderezés. A pályázatokon zöld prémiumra nyerhető jogosultság. A pályázatokra kiírandó éves mennyiséget a fejlesztési miniszter állapítja meg rendeletben, a következő 5 évre, éves bontásban. A pályázatok lebonyolítója a MEKH.

Forrás: MEKH

Felmerült, mi történik, ha valaki a meglévő rendszerben és a METÁR-ban is nyer támogatást, hogyan kombinálható a két rendszer. Erre úgy tűnik, már van válasz: az egyszerűbb menetrendkezelés és adminisztráció miatt ebben az esetben át kell lépnie a METÁR-ba, de nagyjából azonos, a támogatott KÁT-os átlagár mellett, mondta Bagi Attila, a MEKH munkatársa.

Érdemes mérlegelni, hogy mely cégeknek adunk támogatást (tőkeerőseknek), aki végre is tudja hajtani, amire pályázott, mondta Szoboszlai. A be nem fejezett/meg nem valósult beruházások kockázatainak enyhítésére, megelőzésére Grabner biztosítékok (pl. teljesítési biztosíték a beruházás 5-10%-a) és szankciók bevezetését javasolta. Sok a tisztáznivaló a pályázatok értékelését illetően is. El kell dönteni, hogy a nyertes ajánlatok milyen támogatott árat kapnak, mondta Grabner. Az általuk ajánlott árat (pay as bid) vagy a még elfogadott legdrágább ajánlati árat (piactisztító ár)? - fűzte hozzá a kérdést.

Szóba került a támogatások futamideje: a minisztérium által javasolt maximálisan húsz évet sokallta Németh István, az ING bank igazgatója. Németh szerint nemzetközi gyakorlatban példátlan az ilyen hosszú futamidő, s megkérdőjelezi a projekt megtérülését. Azért adható akár 20 évre támogatás, hogy ne növeljék a beruházók terheit, de minden projektet egyedileg kalkulálnak majd, mondta Palotai Zoltán, az NFM munkatársa.

Ami eldönti, a fenti felvetések közül melyik valósul meg az az, hogy az ország végül melyik uniós vállalását teljesíti majd: a 13%-os kötelező vagy az önként vállalt 14,65%-os megújuló részarányt. Előbbi az EU-s beruházási támogatások hatékony szétosztása, a barna prémium bevezetése és egy távhő szabályozási reform segítségével viszonylag könnyen elérhető, mondta Kaderják Péter, a REKK vezetője. Ezen eszközök hatékony használata esetén nincs szükség árampiaci tenderre, tette hozzá. E forgatókönyvvel az árampiacon a megújuló támogatás költségei 10 %-kal csökkenhetnek jelenlegihez képest (50 Mrd HUF).

A 14,65%-os (vállalt) megújuló cél esetében a költséghatékony forgatókönyv esetében is jelentőskapacitások – 1000 MW körül - beszerzése szükséges árampiaci tenderen. Az árampiacon a megújuló támogatás költségei – forgatókönyvtől függően – 70-120 Mrd HUF körül alakulhatnak.

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport