Fenntarthatóság

Kőzetté alakítja a széndioxidot egy új izlandi módszer

NRGreport | 2016.06.13. 07:53

Az erőművekből kikerülő széndioxidot vízzel keverve a talajba pumpálják, ahol az a környező talajrétegekkel reakcióba lépve kőzetté alakul. 

Izlandi kutatók egy egyszerű módszert dolgoztak ki az energiatermelés során keletkező és a légkörbe kerülő károsanyag mennyiségének csökkentésére. A módszer tulajdonképpen kővé alakítja a széndioxidot, így hosszú időre megoldhatóvá válik az anyag tárolása. A kutatók a Science hasábjain publikálták eredményeiket. 

A módszer lényege, hogy a széndioxidot vízzel keverve a talajba pumpálják, ahol ez a keverék reakcióba lép a környező kőzettel és kővé alakul. A gáz ásványosítása nagyjából két évbe telik, de ez az idő is sokkal rövidebb, mint amennyit a kutatók korábban vártak. 

A széndioxid föld alatti tárolása egészen mostanáig nem tűnt megoldható problémának, ugyanis a szeizmikus aktivitás miatt a gáz a talaj repedésein keresztül távozott. Az izlandi kutatók ezért azzal kísérleteztek, hogy a széndioxidot vízzel és hidrogén szulfiddal keverték és az elegyet a porózus bazaltba pumpálták. A keverék itt reakcióba lép a bazalttal és néhány év alatt kővé szilárdul. 

Az első tesztmennyiséget kevesebb mint két évvel később ellenőrizték és kiderült, hogy a talajba pumpált elegy 95 százaléka karbonátos kőzetté szilárdult. 

A módszert egy izlandi hidrotermikus erőmű közelében próbálták ki, mivel itt a gázt közvetlenül a turbinákból vezethették el. A módszer más erőműveknél is működhet, de előzőleg meg kell oldani az oxigén és a nitrogén elkülönítését a széndioxidtól. 

A kutatók szerint Izland mellett más, vulkanikus kőzetben gazdag országokban is használható lenne a módszer, feltéve ha nagy mennyiségű víz is rendelkezésre áll. Fontos ugyanakkor, hogy az autókból és más forrásokból a légkörbe kerülő károsanyag csökkentésére ez a módszer egyelőre nem alkalmas – írja a qz.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.