Fenntarthatóság

2030-ra minden új német autó emissziómentes lesz

NRGreport | 2016.06.15. 08:17

Annak érdekében, hogy a károsanyag kibocsátást 2050-re 80-95 százalékkal csökkentse, Németország azt tervezi, hogy 2030-ra minden itt készülő autó emisszió-mentes lesz – írja az Oilprice.com. 

Rainer Baake, német gazdasági miniszterhelyettes egy nyilatkozatában azt mondta, hogy 1990 óta nem sikerült csökkenteni a közlekedésből származó széndioxid-kibocsátást. A politikus azt is hozzátette, hogy az ország egyelőre nem tud mit kezdeni a kamionokból a légkörbe kerülő széndioxiddal, ezért első körben az autók kibocsátását kell csökkenteni. 

A német környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a következő öt évben 10 millió tonnával kellene csökkenteni a közlekedésből származó széndioxid kibocsátását. Jelenleg ugyanis az ország károsanya-kibocsátásának egyötöde származik a különböző járművekből. 2015-ben a teljes német széndioxid-kibocsátás elérte a 165 millió tonnát. 

A német vezetés 2020-ra szeretné 40 százalékkal csökkenteni a szennyezést, de ehhez a jelenleginél jóval több elektromos autó használatára lenne szükség. Baake elmondta, hogy a németországi autópark élettartama átlagosan 20 év, ezért a kormány azt tervezi, hogy radikálisan csökkenti a forgalomba állítandó benzin- és dízelüzemű autók számát a következő másfél évtizedben. 

A kormány ezért különböző kedvezményekkel és ösztönzőkkel igyekszik az elektromos autók használatára bírni a lakosságot. A környezetvédelmi minisztérium reményei szerint ezzel a lépéssel 2020-ra sikerül 500 ezerre növelni az értékesített elektromos autók számát. Becslések szerint 2025-re a Németországban futó gépkocsik 8 százaléka lehet elektromos meghajtású – írja az Oilprice.com.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.