NRGreport
Menü

Erősen visszaesett a venezuelai olajtermelés

Olajtermelése legnagyobb havi csökkenését regisztrálta Venezuela az elmúlt hónapban, miközben az ország gazdasága a tönk szélére került és folytatódnak az utcai megmozdulások. 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) június 13-án nyilvánosságra hozott jelentése szerint az elmúlt hónapban napi 120 ezer hordóval 2,37 millió hordóra esett vissza a venezuelai olajtermelés. Utoljára 2003-ban csökkent havi szinten a kitermelés, akkor az állami Petróleos de Venezuela SA (PDVSA) dolgozói léptek sztrájkba megbénítva ezzel szinte a teljes ottani iparágat.

A PDVSA pénzügyi helyzete és cash flow-ja jelenti az egyik legfontosabb problémát jelenleg a venezuelai oaljszektorban. A cég az alacsony olajárak és a kormány hibás intézkedései miatt került nehéz helyzetbe, ráadásul a Venezuelában működő nagy külföldi olajcégek is a termelés radikális csökkentésével fenyegettek abban az esetben, ha a caracasi vezetés nem képes kifizetni ezen cégeknek a meglévő hatalmas adósságokat. 

A venezuelai gazdaság szinte kirzárólag az olajbevételektől függ, de a 2014 óta tartó olajáresés miatt idén májusra sokszoros gazdasági problémákkal, rekord inflációval, áruhiánnyal és energiaellátási zavarokkal kell szembenéznie a dél-amerikai országnak. 

Nicolas MAduro elnök a múlt hónapban meghosszabbította a korábban kihirdetett rendkívüli állapotot, ami különleges jogokkal ruházza fel az elnököt. Az elnök szerint a gazdasági háborút külföldi államok és a helyi jobboldal folytatja az ország ellen. Az országban hetek óta tartanak a kisebb-nagyobb intenzitású tüntetések, amelyek célja, egy a Maduro visszahívását elérő népszavazás megtartása lenne - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com