Szabályozás

Új energiatanúsítvány a háztartási gépeknek

Végh Zsófia | 2016.06.15. 08:32

Egyszerűbbek és egyértelműbbek lesznek az energiatakarékos készülékek címkéi, öt éven belül visszatérhet az A-tól G-ig tartó skála, így döntött kedden az Európai Parlament szakbizottsága. Emellett egy, az energiatakarékos készülékek paramétereit tartalmazó adatbázis felállítását és szigorúbb ellenőrzést javasoltak a képviselők.

Közérthető, A-tól G-ig terjedő skálával jelölnék az energiatakarékos háztartási gépek besorolását a jövőben az Európai Unióban, szavazott kedden az Európai Parlament Ipari- Kutatási- és Energiaügyi bizottsága. A skála az energiatakarékos készülékeknél ma használt pluszokat váltaná (A+, A++, A+++) öt éven belül. A képviselők és a javaslatot benyújtó Európai Bizottság főként azt kifogásolták, hogy az „A” betű és a sok plusz félrevezető: sok vásárló azt hiszi, az „A” besorolás igen energiahatékony berendezést  takar, míg valójában ez az egyik legkevésbé takarékosabb. 

Az régi-új skála egyértelmű lesz, érvel az unió. A címkén jelölni kell majd a termék/modell energia hatékonysági osztályát valamint éves abszolút fogyasztását kilowattórában. A forgalmazóknak pedig valamennyi reklámban, promóciós anyagban jól látható helyen fel kell tüntetniük ezeket az adatokat. A besorolást tízévente felülvizsgálnák, s ha szükséges, újraskáláznák a rendszert. Erre akkor kerülne sor, ha az uniós piacokon eladott termékek legalább 25 százaléka a legmagasabb „A” kategóriába esik, vagy a termékek fele a két legjobb „A+B” közé tartozik (akár technológiai fejlesztéseknek köszönhetően).

Azon termékeknél, ahol a legalacsonyabb (F, G) energiakategóriás modell forgalmazása nem engedélyezett, a címkén szürke színnel kell jelölni a kizárt kategóriákat. A színskála továbbra is sötétzöldtől pirosig fut majd.

Nem tartoznak a szabályozás alá a használt termékek és azon közlekedési eszközök, melyek motorja az üzemeltetés során ugyanazon a helyen marad (például mozgólépcsők, felvonók, futószalagok).

Az energiatanúsítványok/címkék felülvizsgálatát tavaly februárban kezdeményezte az Európai Bizottság, a hatályos irányelv (2010/30/EU.) módosításról júliusban nyújtott be javaslatot Nyári Energiacsomagja részeként. Többek között azért, hogy segítse a 2030-ra megcélzott 27%-os energiahatékonyság-javulás elérését. Irányelv helyett szabályozással tartatnák be a rendszert, ami csak így válhat egységessé uniós szinten, érvelt a Bizottság. 

A jelenlegi szabályozás kétféleképpen sarkall energiatakarékosabb készülékek vásárlására. A 
címkézést reguláló 2010/30/EU irányelv a termékek (egymáshoz viszonyított) energiafelhasználásáról tájékoztat, a 2009-es környezetbarát tervezés/ökodizájn irányelv pedig kizárja a legkevésbé hatékony termékeket a piaci forgalomból. Az ökodizájn irányelvet négy éve tekintette áta Bizottság, ám arra jutott, a jogalkotás felülvizsgálatára nincs szükség. A címkézés esetében viszont felülvizsgálat mellett döntöttek, hogy a kitűzött energiahatékonysági célokat könnyebben elérhessék. 

Az A-G skála visszaállítása mellett az unió egy termékadatbázis felállítását is propagálta. Az adatbánya két részből állna: az egyes termékek adataiból, melyeket a fogyasztók böngészhetnének, s egy olyan felületből, amelyen a hatóságok ellenőrizhetnék, megfelel-e az adott termék/modell a nemzeti/uniós előírásoknak. 

S bár a fogyasztókat képviselő civil és környezetvédelmi szervezetek támogatják a javaslatot, az iparág képviselői közül többen attól tartanak, például a European Partnership for Energy and the Environment (EPEE) iparági érdekképviselet, hogy a skála/címkézés változása negatívan hat a fogyasztókra, s rontja az energiahatékonysági célok elérését. A változtatással ugyanis a ma „A” besorolású termékek automatikusan az „E” kategóriába kerülnének. Hasonlóképp érvelt a European Heating Industry (EHI) and Lighting Europe. A fogyasztók érdekeit képviselő ANEC szerint viszont épp az „A” „A+” „A++” besorolás nem ösztönzi kellőképp az energiatudatos vásárlást. A szervezet az egyeztetések során az érthetőség kedvéért további változtatásokat, például alternatív grafikai elemek alkalmazását javasolta.

A szakbizottság jóváhagyása után Európai Parlament következő plenáris ülésén szavaznak a változtatásokról.

  Végh Zsófia
Címkék
#címke   #energiacímke  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.